top of page

Aktiviteter för medlemmar
Våren 2023

Aktiviteterna fylls på efterhand, anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev (längst ner på sidan) för att få löpande information.

Juni

Release: Nya grafiska blad av Carl Johan De Geer


Plats: Galleri Helle Knudsen / Konstsällskapet Våga Se, Hantverkargatan 18-20, Stockholm

Datum och tid: Torsdagen den 8 juni kl. 17.00 - 19.00

>> Favebookevenemang

Galleri Helle Knudsen har glädjen att presentera två nya serigrafier av konstnären

Carl Johan De Geer. Varmt välkommen till releasen, torsdagen 8 juni kl. 17.00 - 19.00.

Konstnären närvarar under kvällen.

Sedan sin debut under tidigt 60-tal har Carl Johan De Geer varit en betydande person i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och utmärkande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare.

De Geer har haft ett stort antal utställningar i Sverige. Några av hans senaste större separatutställningar (Släkten och slavarna, Den stora missuppfattningen, Ledtrådar, VI hade fel) har visats på bl.a. Thielska Galleriet, Prins Eugens Waldemarsudde och Färgfabriken i Stockholm, Bildmuseet i Umeå, Dunkers Kulturhus i Helsingborg och Norrköpings konstmuseum.

De nya serigrafierna är tryckta av Catarina Landberg vid Atelier Landberg i Hägersten. Upplagor om 150 ex, 11 färger på Arches Aquarelle 356 grams papper. Motiven är kärleksfulla pastischer på äldre svenska mästerverk. Med tillägg: en tvetydig älg.

 

I samband med releasen presenterar De Geer även nya målningar.

COVER_HEMSIDA_5b976471-6d5c-4f58-9112-0957f641fba7_1024x1024.jpg.webp

Tidigare aktiviteter:

Guidad visning av

Kvinnliga Pionjärer - Visionära landskap


Plats: Prins Eugens Waldemarsudde, Prins Eugens väg 6, Djurgården

Datum och tid: Torsdagen den 30 mars kl. 18.00 - 19.00

Vårens stora utställning på Waldemarsudde lyfter fram fyra kvinnliga pionjärer och visionärer på landskapsmåleriets område, och deras verk från åren kring sekelskiftet 1900. Konstnärerna i fokus är Ester Almqvist, Anna Boberg, Ellen Trotzig och Charlotte Wahlström. Den tidigare konsthistorieskrivningen om det svenska landskapsmåleriet från denna tid har särskilt fokuserat på verk av manliga konstnärer. Med denna presentation breddas och fördjupas bilden av landskapskonsten i Sverige kring 1900, samtidigt som ett antal framstående men idag sällan visade kvinnliga konstnärskap får träda fram i ljuset helt i sin egen rätt. 

Rundtur

Tomas Gustavsson på Galleri Helle Knudsen


Plats: Galleri Helle Knudsen, Hantverkargatan 18-20

Datum och tid: Lördagen den 1 april kl. 12.00-16.00

Vernissage för  Tomas Gustavssons utställning Rundtur på Galleri Helle Knudsen. Miljöerna i hans senaste målningar är hämtade från Härjedalen och platser kring Mälaren. Han använder ofta landskapet som en bakgrund till olika scener, där målningarna formas till berättelser kring minnen och glömska. >> Läs mer

Guidad visning av utställningen 

"Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" - Ballets Suédois 1920-1925 på Dansmuseet


Plats: Dansmuseet, Drottninggatan 17, Stockholm

Datum och tid: Torsdagen den 20 april kl. 15.00 - ca16.00

När koreografen Jean Börlin träffade den rike Rolf de Maré blev det början på en

berättelse om dans, kärlek och stora drömmar. För dem fanns inga hinder och hösten

1920 gav de sig av till Paris med sin danstrupp Svenska Baletten, Ballets Suédois.

Tillsammans med Erik Satie, Fernand Léger, Nils Dardel, Audrey Parr, Hélène Perdriat och många fler skapade Svenska Baletten sceniska allkonstverk. Konstnärerna, kompositörerna och dansarna är rikt representerade i utställningen med bland annat kostymskisser, fotografier, filmer och annat material från danskompaniets uppsättningar. >> Läs mer

Stipendiatutställning

Emmeli Rolleberg på Galleri Helle Knudsen

 

Plats: Galleri Helle Knudsen/Konstsällskapet Våga Se, Hantverkargatan 18-20

Datum och tid: Torsdagen  den 4 maj kl. 16.00-17.00

2021 fick Emmeli Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i fri konst och möjligheten till utställning. Emmelis konstnärskap kretsar kring frågor om hur vår relation till döden förändrats över tid, hur vi människor hanterar sorg och förlust, och hur religion och ritualer vävts in i vårt sekulära samhälle. Emmeli arbetar med olika keramiska tekniker och genom sina verk vill hon förstå behovet och skapandet av ritualer och spirituella objekt. Hon speglar ritualer genom historien, söker broar till andra meningar och kommenterar vårt nuvarande förhållande till döden. Frågor som fått en ytterligare relevans och nyans i och med pandemin som drabbat alla mer eller mindre. >> Läs mer

Release: Nya grafiska verk av 

Britta Marakatt - Labba


Plats: Galleri Helle Knudsen, Hantverkargatan 18-20

Datum och tid: Onsdagen den 10 maj kl. 17.00 - 19.00

I samband med att Galleri Helle Knudsen ställer ut tillsammans med Britta Marakatt-Labba på Market Art Fair (12-14 maj) i Stockholm presenteras två nya grafiska verk, serigrafierna "I natten" och "Luossa - Sjön som tömdes". 

Välkommen på release Onsdagen den 10 maj kl. 17.00 - 19.00 på Galleri Helle Knudsen. Britta Marakatt-Labba finns på plats under kvällen.

>> Läs mer om utställningen och de grafiska bladen

>> Facebookevenemang

Guidad visning av Andreas Eriksson och Edvard Munch. Ta vid - Thielska galleriet


Plats: Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8, Djurgården

Datum och tid: Torsdagen den 25 maj kl. 18.00 - ca 19.00

Thielska Galleriet visar en duoutställning med grafiska verk av Andreas Eriksson (f.1975) och Edvard Munch (1863–1944). Munch var en viktig konstnär för Signe Maria och Ernest Thiel och i deras konstsamling finns bland annat en nästan komplett serie av den norske konstnärens grafiska blad. Eriksson är en välkänd samtidskonstnär som har representerat Sverige på Venedigbiennalen (2011) och ställt ut separat på museum i hela landet. Utställningen belyser de båda konstnärernas distinkta stilar men visar samtidigt hur de tillsammans lockar fram något förut okänt i varandras verk. Genom att sätta samman Eriksson och Munch på ett fritt sätt luckras idén om en linjär konsthistoria upp. Bilderna lösgörs ur de sammanhang vi är vana vid. Verken från olika tider är nära varandra, en relation upprättas åt båda håll.

Sommarmingel med Konstsällskapet Våga Se och Galleri Helle Knudsen


Plats: Konstsällskapet Våga Se / Galleri Helle Knudsen, Hantverkargatan 18-20, Stockholm

Datum och tid: Onsdagen den 31 maj kl. 17.00 - 19.00

>>Facebookevenemang

Varmt välkommen på sommarmingel med Konstsällskapet Våga Se och Galleri Helle Knudsen 

Ta med vänner och familj och kom och mingla med andra konstälskare! Vi bjuder på förfriskning och visar vår konstkollektion!

Passa på att teckna medlemskap för innevarande medlemsår. Då deltar du i kommande konstlotteri där 1:a pris är ett originalverk av Britta Marakatt-Labba. Det är även det perfekta tillfället att köpa medlemskap som present till sommarens fester, födelsedagar, dop och bröllop!

GALLERI HELLE KNUDSEN
På galleriet är det vernissage för grupputställningen: Blickar mot landskap

Utställningen utforskar landskapet genom fem konstnärers ögon: Ellen Lindström, Victor Hjertén, Kerstin Glamheden, Niamh Flanagan och Magnus Petersson. >> Läs mer om utställningen

bottom of page