top of page
BrittaMarakattLabba.jpg

Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation.

I över fyrtio år har Britta Marakatt-Labba (f.1951) broderat sina bilder. Men det krävdes ett internationellt genombrott för att hon skulle slå igenom stort i Sverige. Efter sitt deltagande i den prestigefyllda utställningen Documenta är hon idag högst efterfrågad och anses vara en av Sveriges största samtidskonstnärer.


Hennes bilder är miniatyrvärldar. De innehåller scener ur vardagen, politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia. Den storslagna naturen och det gnistrande vinterlandskapets vita snö är ständigt närvarande.

Idag bor och arbetar Britta i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 30 år. Britta har deltagit i många samlings- och separatutställningar i både Sverige och internationellt och har haft utsmyckningsuppdrag för ett flertal offentliga institutioner. Hon finns representerad vid bl.a. Statens konstråd och Norsk kulturråd, flera landsting och kommuner. För sin konst har hon fått motta både utmärkelser och kulturpriser. Bland annat Illis quorum (2017) som utdelas av regeringen för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. I januari 2019 blev hon nominerad till Dagens Nyheters kulturpris.

>> Ladda ner/skriv ut cv

bottom of page