top of page

Litografier av Carl Johan De Geer

Litografierna av Carl Johan De Geer ingår i Konstsällskapet Våga Ses stora konstkollektion. Som medlem får du ta del av många fina förmåner, bland annat får du välja ett valfritt verk ur konstkollektionen. 
Ett  medlemskap  kostar 750 kr/medlemsår. >> Läs mer

SLUT! Carl Johan De Geer
SLUT! Carl Johan De Geer

"Borgen", litografi 30x43 cm, upplaga 295 ex

press to zoom
Carl Johan De Geer
Carl Johan De Geer

"Det försämrade molnet", litografi, 30x43 cm, upplaga 295 ex

press to zoom
Carl Johan De Geer
Carl Johan De Geer

"Minnet av pappa", litografi, 42x31 cm, upplaga 295 ex

press to zoom
Carl Johan De Geer
Carl Johan De Geer

"Skriet 2.0", litografi, 42x31 cm, upplaga 295 ex

press to zoom

Om Carl Johan De Geer

Född 1938 i Montreal, Kanada. Bosatt i Stockholm sedan 1951.

Utbildad på Konstfackskolan 1959-63, linjen för grafisk formgivning. Carl Johan De Geer betecknar sig som en hårt arbetande tillverkare av brukskonst inom olika kulturella fält, t. ex. film, foto, konst, scenografi, litteratur, kulturjournalistik och design. Har givit ut 13 böcker, varav 4 romaner, 3 fotoböcker, 2 essäsamlingar, 1 fackbok och 3 barnböcker. Har också skrivit många filmmanus, tidningsartiklar, krönikor och noveller. I redaktionen för tidskriften "Puss" på 60- och 70-talet.

 

Var som textildesigner med och grundade designgruppen "10-gruppen". Hade filmbolag med Håkan Alexandersson i 20 år och producerade i samarbete med honom 4 TV-serier (den mest kända är "Tårtan"), 5 långfilmer och många kortfilmer. Gjort scenografi till 13 långfilmer, bl a Jan Troells "Bang" och Lukas Moodyssons "Tillsammans".Regisserat och skrivit manus till 7 kortfilmer (mest känd är "Mormor, Hitler och jag") och 3 långfilmer, senast "Med kameran som tröst del 2".

Ställt ut måleri, foto och installationer på svenska konstmuseer och konsthallar i 40 år.

Om Carl Johans litografier till Konstsällskapet Våga Se:

Borgen

Som barn bodde jag i Belgien. Varje jul kom ett nytt Tintin-album. Inspirationen till Borgen kommer från Den svarta ön. Älskar Hergés sätt att måla himlar. I förgrunden syns min systers hund på 1970-talet, Bonnie.
 

Det försämrade molnet

Det försämrade molnet bygger på mitt intresse för prins Eugen. Har roat mig med att måla falska Eugen-målningar och sedan klottra på dem. I min skola på 1950-talet, Östra Real, fanns en stor målning av prins Eugen. Den klottrade jag inte på. Det ångrar jag nu, som synes.
 

Minnet av pappa

På Påskön fanns på 1700-talet en religiös tradition: att göra 40 ton tunga stenstatyer. Dessa transporterades på stockar. När inga träd fanns kvar bröt ekologin samman. Många invånare svalt ihjäl. Jag ser Påskön som en symbol för felaktiga beslut. Min pappa, som bodde i Chile på 1970-talet, har varit på Påskön.
 

Skriet 2.0

Att hänga upp vackra tavlor på väggarna, hälla upp en kopp varmt te, sätta sig i en skön fåtölj… allt detta borde skapa trivsel. Tycker vi. Men så dyker något ovälkommet upp: ett svart odjur kallat Ångest.

>> skriv ut cv

bottom of page