top of page
vagase_edition.png

Våga Se Edition är en mindre upplaga eller serie konstverk som du som medlem i Konstsällskapet Våga Se kan köpa med ca. 30% rabatt på ordinarie pris. Verken tas fram i direkt samarbete med konstnären och går inte att köpa någon annanstans eller utan medlemskap. >> Läs mer om medlemskapet

Våga Se Edition 2024: Björn Ekegren

Fylgia

Slutsåld!

 

Titel: Fylgia
Teknik: Sandgjutet glas
Exemplar: 20 unika ex

Höjd: ca. 24 cm

Bredd: ca. 6.5 cm

Djup: ca 4.5 cm

Metallplatta: 8 x 6 cm

Våga Se Edition 2023: Tomas Colbengtson

Medlemspris: 5.500 kr (ink. moms) Fri frakt!

Ordinarie pris: 8.500 kr (ink. moms)
 

Titel: Sáráhkká
Teknik: Glasskulptur (överfångsglas /screentryck)
Exemplar: 20 unika ex

Höjd: 10 - 15 cm, bredd/djup: ca. 8 - 10 cm

Sockel: Svartmålad träsockel, ca. 12 x 12 x 5 cm
Numrerade och signerade.

Köpvillkor: Våga Se Edition kan endast köpas av dig som är aktiv medlem i Konstsällskapet Våga Se (medlemsår 2022/2023). Köper du en skulptur utan ett aktivt medlemskap blir du separat debiterad för medlemsavgiften (750 kr). Max ett köp per medlem. Ordinarie medlemsrabatt på 10% tillämpas inte på Våga Se Edition.

Sáráhkká

Skulpturen Sáráhkká har formen av en kåta och skildrar den samiska eldgudinnan med samma namn. Sáráhkká beskyddade kvinnorna under havandeskapet och hjälpte till vid förlossningen. Hon skyddade även renkorna under kalvningen. Hon var den mest älskade av alla gudinnorna och dyrkades av både män och kvinnor. Hon var hemmets beskyddarinna och bodde i eldstaden.

Tomas Colbengtson

Tomas Colbengtson är en av Sápmis ledande konstnärer. Han är född 1957 och uppväxt i en liten samisk by, Björkvattnet, Tärnaby, som är det nordligaste området för det sydsamiska språket. Colbengtsons konstnärskap bygger på minnen och erfarenheter från upplevelser och dagens situation för samer. Den sätter strålkastaren på den samiska historien. Skolan, som påverkade de allra minsta fick genomgripande konsekvenser för det samiska språket. Sydsamiskan dog nästan ut i Tärna-området. Samisk religion blev förbjuden. Staten bedrev rasbiologisk forskning, tvångsförflyttning och andra metoder för att få kontroll över urfolket på Nordkalotten. Hans verk handlar även om stoltheten till det samiska arvet och kunskapen som följer med den.

Tomas Colbengtson presenterar sitt konstnärskap och skulpturen Sáráhkká

I det här klippet möter vi Tomas Colbengtson som presenterar både sitt konstnärskap och skulpturen Sáráhkká.

Klippet är ca 9 minuter. 

bottom of page