top of page

10 konsttips i påsk från Konstsällskapet Våga Se

Här kommer 9 härliga konsttips inför påsken!


Bok

Marianne Lindberg De Geer

Faktiskt, tyvärr

Marianne Lindberg de Geer har nyligen släppt en tredje del i hennes dagboksserie, Faktiskt, tyvärr. "Att skriva är nog vad som passar mig bäst nu. Och det gör jag. Varje dag. Kanske är det bara pandemins inflytande över svårigheterna med verklig gemenskap som fallit över mig idag, men jag tror nog att det handlar om åldrandet i sig. Man kanske måste tröttna på livet för att våga dö? För att man gjort sitt. Eller kanske är det i våra gener att bli mer håglös och innesluten i sig själv och till sist sakta vissna bort och somna in? Om man slipper svår cancer eller annan terminal sjukdom de här sista åren. Gläds åt handbolls-EM halv nio ikväll. Sverige – Spanien. Det blir en svår match …"






Bok

Kvinna Sedd bakifrån.

Jesper Wung-Sung

En bok om Ida, frun till den danska konstnären Vilhelm Hammershøi. Har man sedd Vilhelms målningar så har man även sett Ida, i alla fall bakifrån. Boken följer Idas liv och perspektiv, hennes barndom, hennes möte med Vilhelm och deras liv ihop, och slutligen hennes liv som änka.

Romanen är skriven av den danska författaren Jesper Wung-Sung.







Galleri Helle Knudsen, Stockholm

Tomas Gustavsson, Rundtur

1 april - 29 april

Utställningen RUNDTUR är Tomas Gustavssons andra separatutställning på Galleri Helle Knudsen. Miljöerna i hans senaste målningar är hämtade från Härjedalen och platser kring Mälaren. Han använder ofta landskapet som en bakgrund till olika scener, där målningarna formas till berättelser kring minnen och glömska.


Katrineholms konsthall

Jenny Olsson, “Renfana, regnspira och utmarker (Men om detta vågar man inte tala)"

6 april-20 maj

2010 var Jenny Olsson årets konstnär i Våga Se. Just nu är hon aktuell med en separatutställning på Katrineholms Konsthall. Centralt i Jenny Olssons verk och hennes arbete är ett undersökande av naturfenomen och poesi. Det är ett undersökande av tidsbegreppen; det förflutna, samtiden och framtiden samt sökandet av det otillgängliga. Hon utgår ofta från en plats och utforskar den utifrån egna metoder och analyser. ”Den här utställningen handlar om skogen. Om träden, vattnet och min relation till landskapet. Sara Lidman beskriver i sina böcker landskap som jag känner igen från Västerbottens inland. Hon kallar dem obygder, jag kallar dem utmarker. Sara skriver om landskap som präglas av människorna som lever i det och hur människorna är tvingade att lyssna på sin omgivning. För mig är landskapen en minnesdagbok från platser som jag färdats genom eller förbi."


Norrköpings konstmuseum

Det modernas framkomst och Stål Collection

Norrköpings Konstmuseum har hand om en av de finaste samlingarna av svensk konst i landet. I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar. Den kronologiska hängningen blandas med fördjupningar kring till exempel konstnärsgrupper eller stilriktningar.

Samlingen är stor, med flera tusen verk. Alltså har Konstmuseet inte plats att visa allt på en gång. Utan de hänger om samlingen hela tiden och lånar även ut verk till andra institutioner.


I Norrköping hittar du även Stål Collection. En privat konstsamling för samtidskonst i Norrköping. Konstsamlingen är ett privat initiativ där Mikael Ståhl visar upp sin konstsamling på en yta om cirka 1 900 kvm i en gammal yllefabrik i Norrköping.



Passagen Linköpings konsthall

Bengt Lindström & Hans Lannér

18 mars - 20 maj

I Passagen Linköpings Konsthall arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer och konsthallen har tre utställningsytor. Just nu upptas två av dem av Bengt Lindström och årets Våga Se konstnär Hans Lannér. Bengt Lindströms verk är från åren i Paris fram till 1962–63. Dessa verk har aldrig tidigare visats och få har känt till dess existens Nu är det tillfälle att få se en ny sida av Bengt Lindström, en av Sveriges mest erkända konstnärer. Lannérs finstämda och lyriska måleri tar avstamp i den föreställande världen, men det är framförallt måleriets egna och specifikt lannérska karaktär som är det framträdande i hans bildvärld.


Thielska Galleriet

Oskar Bergman, Stilla Natur

18 februari - 20 augusti

Målaren Oskar Bergman (1879-1963) är nära förknippad med Thielska Galleriet och Djurgården. Med sina 43 verk är han en av de mest representerade konstnärerna i museets samling. Signe Maria och Ernest Thiel spelade en avgörande roll i Bergmans utveckling som konstnär. Förutom tidiga inköp av hans verk gav paret Thiel honom kost och logi i det konstnärshem i Neglinge, Saltsjöbaden, som de finansierade under några år kring förra sekelskiftet. Bergman blev nära vän med sina mecenater, en vänskap som bestod efter att Ernest Thiel hade förlorat sin förmögenhet och sålt galleriet till staten. Då gästade Bergman gärna Thiel på ön Fjärdlång i Stockholms skärgård för att måla.


Dokumentär

Marta Cooper: Att föreviga gatukonst

SvtPlay

Porträtt av fotografen Martha Cooper, som med sitt skarpa öga och oefterhärmliga energi förevigade bilder av 70- och 80-talets New York - en tid och plats där stadens livskraft både lockade och sågs som farlig. Coopers fotografier på graffiti och hip hop-kultur skildrade ett gatuliv fyllt av glädje - idag ett minne blott i en stad förvandlad av skenande fastighetspriser. Cooper bröt ny mark genom att belysa en gräsrotsrörelse inom konsten som senare kom att omfamnas av mainstreamkulturen, samtidigt som hon ståndaktigt kämpade för att erkännas som mer än bara en graffitifotograf.



Teater

När skönheten kom till stan av Marianne Lindberg De Geer

Teater Brunnsgatan fyra

Marianne Lindberg De Geer kommer även i slutet av mars ut med en ny pjäs där hon själv står för text, regi, scenografi och kostym. När skönheten kom till byn, är en fantasi om hur Pippi Långstrumps liv kanske skulle gestalta sig i vuxen ålder och om hur vårt allt fyrkantigare samhälle skulle ha hanterat henne – eller försökt hantera henne. I takt med de allt snabbare förändringar vårt samhälle genomgår, i riktning mot en mer konservativ, repressiv kultur, blir allt fler av oss ett slags Pippigestalter.

Pjäsen har premiär den 31 mars och går fram till den 30 april.



Biografi

Hilma af Klint

Julia Voss

Hilma af Klint skapade mer än tusen målningar, skisser och akvareller och har revolutionerat måleriet. Redan före Kandinsky och Mondrian målade hon abstrakta verk. Hon drog sig medvetet tillbaka från den manligt dominerade konstvärlden, och hon visste att hon var före sin tid: vid sjuttio års ålder bestämde hon att hennes bilder skulle få visas först tjugo år efter hennes död.


Återupptäckten av den svenska konstnären Hilma af Klints verk är den största konsthistoriska händelsen under senare år. Utifrån ett gediget forskningsarbete berättar nu Julia Voss historien om denna ovanliga konstnärs liv, krossar många klichéer och myter och tecknar också en bild av en epok som i en världspolitiskt omvälvande tid inte bara revolutionerade konsten.

175 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page