top of page

4 kulturtips!Stockholm

Poesifestival på Scalateatern


Missa inte: Författare från Ukraina, Palestina, USA och Curaçao strålar samman med svenska peoter, musiker och skådespelare när tidskriften 20TAL och Scalateatern bjuder in till Stockholms Internationella Poesifestival 2023 den 6 december.Stockholm

Lukas Cornix på Galleri Helle Knudsen

10/11 - 2/12


Utställningen Meridian är Lukas Cornix tredje separatutställning på Galleri Helle Knudsen och presenterar ett energifyllt måleri med mångbottnade narrativ. Svåråtkomliga terränger, förtäckta scener och fragmenterade subjekt. Det finns antydningar och ledtrådar, men inga direkta svar.


“Måleriet jag söker äger rum utanför målningarna. Idéer som föds ur marginalerna. Fläckar och färgstänk som uppstår på ateljéväggar. Udda kombinationer av de medium och slumper som sker på paletter. Det är ett oerhört ärligt måleri som anknyter till grunden för mitt konstnärskap: skaparglädje”

Svt Play

Tavlan på väggen - K special


Nils Dardel är en av 1900-talets mest hyllade svenska konstnärer, känd för målningar som Den döende dandyn. Men det är genom helt andra verk som han blev folklig; hans porträtt på människor från Mexiko och Guatemala spreds på 1950-talet i massupplagor och blev många svenskars första möte med Dardels måleri - och i många fall en första kontakt med konst. Om detta visste Mona ingenting när hon växer upp på Hisingen i Göteborg. Men när hon börjar gräva i historien bakom Dardeltavlan på väggen i föräldrahemmet tar det henne ut på en hisnande resa genom både Sverige och Mexiko. En film om konstens förmåga att överleva både tid och gränser.

Norrköping

Ny hängning på Ståhl Collection


Ståhl Collection är ett privat initiativ där konstsamlaren Mikael Ståhl visar upp delar av sin omfattande samling av samtida konst. Samlingen består av till stor del av måleri och skulptur av konstnärskap från slutet av 1950-talet fram till idag. Verken i den nuvarande utställningen visas i 12 olika rum. I en del rum presenteras verk som berättar hur konstnärens bildspråk eller materialval har förändrats och utvecklats över tid. I andra rum visas en blandning av olika konstnärskap, här får verken möta varandra i helt nya och oväntade konstellationer.


47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page