top of page

6 konsttips i höst!

Från Konstsällskapet Våga Se


Podcast

I själva verket


I det senaste avsnittet av podcasten I själva verket ligger det fokus på Lars Vilks (1946-2021). Utgångspunkten är konstkritikern Mårten Arndtzéns bok Sveket mot Lars Vilks och avsnittet utforskar bland annat den politiska korrektheten i konstvärlden och Vilks verk.


>> Lyssna på avsnittet härBoktips

Pontus Hultén: Den moderna konstens anförare

En biografi av Claes Britton


Pontus Hultén (1924-2006) blev känd under sin tid som museichef på Moderna Museet och var en av nittonhundratalets mest banbrytande curatorer och museichef. Han anses varit en förkämpe för den moderna konsten och Claes Britton har nu skrivit den första heltäckande biografin om Hultén.


>> Hitta boken härLuleå

Luleåbiennalen 2022

15 oktober - 15 januari 2023


Luleåbiennalen är Skandinaviens äldsta konstbiennal (den startade 1992) och drivs och anordnas av Konstfrämjandet sedan 2018. I år utvidgar biennalen sina vyer och inkluderar för första gången både samtidskonst och hantverk. Luleåbiennalen 2022 - Hantverk och Konst drar igång den 15 oktober och tar plats i Luleå och ett antal andra platser runt om i Norrbotten.


>> Läs mer om biennalen härMartin Jacobson, The Studio, 2020. Foto: Paul Kokamägi

Skissernas Museum, Lund

Coronasamlingen - Statens konstråds nyförvärv 2021

13 oktober - 12 februari 2023


Under 2021 köpte Statens konstråd in konst för 25 miljarder kronor, detta för att stötta det svenska konstlivet under den restriktiva pandemin. Nu visas den andra delen av utställningen Coronasamlingen - Statens konstråds nyförvärv 2021 på Skissernas Museum i Lund. Efter utställnigen kommer samligen som består av verk gjorda av konstnärer från hela Sverige, placeras på statliga myndigheter runt om i landet.


>> Läs mer mer om utställningen härVandalorum, Värnamo

Caroline Mårtensson

27 augusti - 6 november


Caroline Mårtensson (f. 1977) arbetar tvärvetenskapligt och platsspecifikt och belyser frågor om miljö och klimat med sin konst. Just nu är hon aktuell med utställningen Innan ridån faller på Vandalorum i Värnamo. I utställningen visas verk som utforskar miljön på de militära skjutfälten Ravlunda och Revingehed i Skåne, vårt förhållande till naturen och det avtryck vi lämnar efter oss.


>> Läs mer om utställningen här