top of page

Den perfekta studentpresenten 2024 är konst!

Att hitta en studentpresent som känns personlig och genomtänkt men inte kostar för mycket kan kännas knepigt. Då är konst den perfekta gåvan och Konstsällskapet Våga Se den utmärkta platsen att vända sig till.


Ger du bort ett års medlemskap i Konstsällskapet Våga Se ger du mottagaren möjligheten att själv välja ett verk ur vår stora konstkollektion som består av ca 150 verk av 50 olika konstnärer så det finns något som passar alla, oavsett kille, tjej eller den personliga stilen.

>> Läs mer Erbjudande 23-26 maj: 10% rabatt på medlemskap (ord. pris 750 kr)

 

Som ung kan konstvärlden kännas långt bort och bilden av att konst kostar enorma summor är vanlig. Med Konstsällskapet Våga Se ger du unga en fot in i dörren till konstvärlden och chansen att starta sin egna samling.


Vi har pratat med fyra ungdomar som ska ta studenten som alla valt ett verk de tycker bäst om ur vår kollektion för att höra deras tankar om konst och varför just konst är en så bra examensgåva.

Hedda med "Drömmar" av Britta Marakatt-Labba, Greta med "Utan titel 2" av Mikaela Krestesen

Jonas med "Utan titel" av Roger Metto, Farry med "Utan titel 1" av Jenny Olsson


Vad är er bild av konstvärlden?

Greta: Jag har alltid tyckt att den känns lite pretentiös och exkluderande.

Hedda: Jag tycker att den känns stor och ibland svår att greppa, men det känns som att om man accepterar att det är mycket man inte förstår tror jag att man kan njuta av konsten mer.

Farry: Jag tycker också att den känns ganska pretentiös. Jag får bilden att idén av att gilla konst känns viktigare för människor än att faktiskt gilla och titta på den.

Jonas: Jag tycker dock att det känns som att det blir lättare för nya konstnärer att slå genom, och det känns som att konst som begrepp har blivit bredare nu än innan.


Vad har konst för betydelse för er och varför är konst viktigt?

Greta: Jag tror att den har ganska stor betydelse för alla oss.

Farry: För mig är det ett sätt att visa min personlighet.

Jonas: Man hittar ju budskap i alla verk man är intresserad av. Sen kan man ju relatera till både konstverket i sig men även till konstnären.

Hedda: Konst kan ju sätta ord på och visa en version av världen vi lever i. För mig känns konst som ett språk där alla pratar på olika sätt men ändå förstår varandra. Man får ju en inblick i hur en annan människa ser saker utan att prata med den.

Jonas: Konst kan ju väcka tankar och bidra till förändring i samhället.

Farry: Det kan ju såklart också vara härligt att bara kolla på konst för att den är fin


Vad är en bra studentpresent/är konst en bra present?

Jonas: Jag tycker saker som kan stanna kvar tills man är vuxen, liksom följa med en genom åren när man flyttar. Det kan ju vara konst eller en kaffemaskin.

Greta: Jag tycker också att en studentpresent är något man ska kunna dra nytta av och använda efter studenten. Jag vet att jag vill ha konst på mina väggar när jag flyttar hemifrån men kan inte riktigt köpa en massa egen konst just nu så det är ju toppen om man kan få det i present.

Hedda: Jag tycker att en studentpresent ska vara personlig, det kan ju säga något om relationen mellan den som ger och den som får. Och att ge konst kan ju bidra till att den som får presenten känner att konsten blir mer lättillgänglig.
Varför valde ni just de verk ni gjorde?


Greta: Jag tycker om färgskalan, jag gillar verkligen varma och gröna färger och motiv av natur. Jag tycker även om när konst kan förmedla en tydlig känsla och jag tycker att naturmotiv ger en trygg känsla.
Farry: Jag gillade det industriella i verket. Jag drogs även till den mörkare färgskalan och det lite dimmiga. Det känns nästan lite robust och jag gillar mörkheten i bilden.
Jonas: Jag gillar att det är mycket färg och det känns roligt att det är något annat än fotografi. Jag föredrar mer abstrakta verk vilket detta ändå är. Jag gillar även att det påminner om graffiti från typ 80 och 90 talet som är konst jag dras till.


Hedda: Jag gillar hur verket har fångat lugnet man kan ha i en dröm trots att det finns mycket man inte förstår i den. Det känns abstrakt men man ser ändå känslan och tankarna bakom verket. Sen ser den även bara väldigt fin ut men det illustreras så bra de känslor man kan ha i den dröm.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page