top of page

Eva Spikbacka mottar Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium 2021.

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och varje år går vårt överskott till konststipendier. Under 2021 hade vi möjlighet att ge ut 5 stipendier och vi fick in rekordmånga ansökningar! Här är vår grafikstipendiat:

Eva Spikbacka

Stipendium i Grafik 2021: 25.000 kr samt uppdraget att skapa en grafisk upplaga


Eva Spikbacka är född 1980 i Österbotten i Finland, idag bor hon och är yrkesverksam som bildkonstnär i både Österbotten och Stockholm. Hon är utbildad vid Novia University, Kungliga Konsthögskolan och hon har en MFA från Konstfack.


Eva visar på en mångsidighet i det konstnärliga arbetet och en strävan efter att väva samman och förena konstgrafiken, måleriet och den grafiska formgivningen. Den gemensamma nämnaren bland alla dessa är bilden som möjlighet, vare sig tryckt, målad eller som stående i förhållande till de skrivna.
"Jag försöker att arbeta i olika material och tekniker och utveckla egna metoder för att överraska mig själv och hitta nya vägar in i bilden. Det handlar om det exakta men ändå inte mätbara. Bilder och tomrummet mellan tid och tid. Små berättelser om de tafatta försöken att finna sig till rätta och för ett ögonblick definiera sig, formulera sig i en komplex värld"
Utan titel, olja på pannå


Evas experimentella bildspråk ger associationer till filmens värld. Hennes bildvärld rör sig mellan tid och rum och skapar en portal för betraktaren att fantisera sig vidare in i en magisk värld.

Grafik av Eva Spikbacka, fr.v Resenären, Badare, Ballongerna.

 

Varje år får mottagaren av vårt stora grafikstipendium uppdraget att skapa en grafisk upplaga till Konstsällskapet Våga Ses årliga konstlotteri. Eva var den som i år fick ta på sig det fina uppdraget och resultatet blev ARKEN, en grafisk upplaga om 99 ex som konstnären tryckt själv hos Charlottenburgsgruppen i Solna.Etsningen ARKEN är den senaste i en serie bilder som kretsar kring en slags gåtfull båtfarare som har dykt upp i Evas arbete till och från under en längre tid. Gestalterna, som är en slags blandning av djur och människa, rör sig i vad som verkar vara ett vitt, nästan tomt universum. De verkar vara på väg någonstans, navigerar mot eller till något i sina farkoster. Det finns en tystnad, en inåtvändhet men ibland också ett slags gåtfullt leende.

Då jag frågar mig själv om idéerna, processerna bakom dessa båtförare så verkar det ha varit viktigt att skildra en slags alienation och en känsla av besynnerlighet. Kanske ser jag dem som besökare eller resenärer från en annan värld, som försöker relatera till sig själva och till platsen de hamnat på.Stort grattis till Eva Spikbacka som mottagit Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium på 25.000 kr.

 391 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page