top of page

En kort introduktion till expressionismen

Uttrycksfulla linjer, kraftfulla färger och djärva former - så beskrivs ofta expressionismen. Denna konstnärliga rörelse som uppkom i slutet av 1800-talet och nådde sin höjdpunkt under början av 1900-talet. Expressionismens konstverk speglade en känslomässig intensitet som tidigare inte hade setts i konsten, och banade väg för många andra rörelser inom konsten.

Edvard Munch, Skriet (1893–1910)

Välkända expressionister

Edvard Munch och Vincent van Gogh var några av de mest välkända representanterna för expressionismen. Även Vasilij Kandinsky och Paul Gauguin är uppmärksammade namn och alla deras verk är kända för sina uttrycksfulla linjer, skeva proportioner och djärva färger. Dessa element användes för att förstärka känslor och uttrycka emotionella tillstånd i deras konstverk. Munchs mest kända verk, Skriet, är ett exempel på detta. Målningen är känd för sitt kraftfulla uttryck och starka emotionella laddning.


Expressionism vs Impressionism

Många expressionister ansåg sig gå i revolt till de traditionella målartraditionerna och de tidigare impressionisterna. Fokus på verkligheten försvann och istället för att fokusera på det visuella intrycket hittades intresset i det känslomässiga uttrycket. En mer subjektiv synpunkt på konsten och uttrycket växte fram. En annan skillnad mellan ismerna är att för impressionisterna var det landskapsmotiv som dominerade bildvärlden men hos expressionisterna kan man se en större variation bland motiven och både porträtt och betydligt mer abstrakt konst var vanligt förekommande.


Expressionismens påverkan

Expressionismen hade en enorm inverkan på konstvärlden och banade väg för många andra konstnärliga rörelser. Expressionismens influenser sträckte sig över flera andra konstnärliga rörelser och har inspirerat konstnärer inom många olika områden, från måleri till film och litteratur. Expressionismens kraftfulla uttryck och intensitet gör att det fortfarande är en av de mest fascinerande konstperioderna i modern tid. Några platser du kan se expressionistisk konst är Guggenheim museet i New York, Munch Museet i Oslo och Brücke-museum i Berlin.


Tre saker som kännetecknar expressionismen

1. Avbildandet av känslor

2. Starka färger

3. Förvrängning av verkligheten/intuitivt målande


Verk från Konstsällskapet Våga Se i Expressionistisk stil

Bland vår kollektion av grafiska verk finns litografier av Carl Johan De Geer och Roger Metto som går i expressionistisk stil:


Vill du lära dig mer om konstepoker: Läs om Impressionismen här


2 969 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page