top of page

Hannah Nyberg mottar Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet stipendier till lovande konstnärer. 2023 hade vi möjligheten att ge ut 5 stycken, Hannah är vår grafikstipendiat:

Hanna Nyberg

Mottagare av Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium: 10.000 SEK


Hannah (f.1985) är en stockholmsbaserad konstnär som tidigare studerat vid Göteborgs Konstskola, Universitetet i Bergen och erhåller sedan 2022 en Master i Fri Konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

 

I grafiken föredrar hon att skapa monotypier, där kan hon fånga det exakta och unika avtrycket i ögonblicket. Trycktekniker som fotopolymer och frottage är återkommande, tekniker där flera lager används och manipuleras.

Gradvis, Bivax och järnrika jordarter på linneduk

”Även om jag just nu trycker en upplaga så är monotypier det jag allra helst gör. Det exakta och unika avtrycket i ett ögonblick.”

Den oändligt lilla förändringen i en vanlig hastighet, Fotopolymer

“Mikroskopiska fotografier tagna av material kopplade till minnen, med mikroskopet istället för teleskopet för att se på utslocknade stjärnor. Genom att titta tillräckligt nära inpå väven av minnen kan någonting annat reflekteras tillbaka genom lagren, som stjärnor vi fortfarande kan se trots att de exploderat för länge sen. Tryckta i en blå blandning av pigment.”

Naturen är en stor inspirationskälla för Hannah och ofta börjar skapandeprocessen ute. Man kan hitta henne nära berg, grottor och vatten, där kan hon trycka mot, gräva ut, skrubba mot och gjuta av för att skapa en tvådimensionell bild av den tredimensionella världen. Processen kan ses som ett filter där händelser fastnar och sedan kan utläsas.


Själva förändringen är i sig det jag söker. Jag har ett fokus på materialitet med intresse för det som ligger på gränsen för vår perception, och hur det kan bete sig lika formbart som materialen jag arbetar med. Jag samarbetar med material och observerar naturliga reaktioner - fångar och tolkarBears crying honey, Fotopolymer, hahemüle 300 g

"Med utgångspunkt i foton tagna av smält vax, där tiden stelnar mitt i den maximala förändringen med alla förutsättningar för att vara fri från sin förutbestämda form. Växlande massa som både exploderar och kramar om sig själv."

Flimmer, Mjukgrund, hahnemüle 300g

"En optisk störning av de jästsvampar som bildas i bröd, samma svamp som växer på våra kroppar."


Hennes verk kan variera i teknik och hon gillar att jobba med olika typer av konstnärligt skapande; grafik, måleri och skulptur, men även med installationer. Verken är oftast abstrakta och materialbaserade, med transformerande egenskaper som järn vax och egna pigment.


Ett stort grattis till Hannah som mottar Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium på 10.000 kr


109 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page