top of page

Hans Lannér skapar grafik igen

Uppdaterat: 28 sep. 2022

Nya litografier till Konstsällskapet Våga Se


Mest känd för sitt måleri skapar nu Hans Lannér grafik i form av fyra litografier till medlemmar i Konstsällskapet Våga Se. Aktiv sedan slutet på 60-talet är han idag en av Sveriges mest etablerade konstnärer och finns rikligt representerad på olika museum runt om i landet.


Lannér är född 1947 i Skene men flyttade när han var 18 år till Stockholm där han idag bor och är verksam. Hans intresse för konsten hittade han vid femton års ålder och har helt enkelt aldrig tappat det. Men han har i sin karriär gått sin egna väg.


När jag var femton så tyckte jag att det var kul att måla och då köpte jag mina två första konstböcker, men det fanns egentligen ingen tanke på att bli konstnär. Sen flyttade jag till Stockholm när jag var 18 och gick först på grundskola för konstnärlig utbildning och började efter det på Konstfack. Men jag hoppade ganska snabbt av för plötsligt skulle man ju göra konst. Jag hade ingen aning om vad det var utan jag ville bara måla utan krav. Dessutom var det 1968 och vi skulle göra revolution.


Hans plats inom konsten var inte alltid varit självklar och han har i många år lönearbetat för att försörja sig men alltid målat samtidigt. Idag är han en etablerad konstnär och känd för sina motiv av landskap och hus i dimmigt ljus har han hittat sin plats med sitt måleri och sitt egna konstnärliga uttryck.


Alla barn gillar ju att måla och jag bara slutade aldrig. Men det har ju tagit tid innan det blev något av det. Idag känns det som att jag har hittat mitt egna språk, det kan ju dra åt olika håll men jag målar och skapar ju alltid föreställande och jag har alltid ett motiv.


Trots att det är övervägande måleri och tecknande som hans verk består av är fotot en viktig del i Lannérs skapandeprocess. Därifrån får han sina motiv även om dem försvinner när tavlan får sitt egna liv.


Jag börjar ofta med ett fotografi som jag tagit själv som motiv men det är sällan jag kommer ihåg motivet i efterhand. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt och jag försöker hela tiden att överraska mig själv. Ena dagen tycker jag att det är toppen och nästa tycker jag att det är jättedåligt, men jag går till ateljén varje dag och försöker att jobba.


Lannér brukar spendera sina vintrar runt om i Afrika och finner mycket inspiration i miljön han möter där. Han gillar att fotografera såväl hus som barn och djur. Men det är hus av olika slag som är det genomgående temat för Lannérs konstnärliga uttryck och som även ses i verken han skapat för medlemmarna i Våga Se, och för första gången på länge skapar han grafik.


I samarbete med Björn Lumphé har Lannér till Konstsällskapet Våga Ses medlemmar skapat fyra litografier med titlarna; André, Jonathan, Danilo och Fabricio.


Två av dem är motiv från när jag var i Lissabon. Men det är hur och interiörer som föreställs och som är det genomgående temat. Det är ju vad jag arbetat med de senaste åren. Jag har ju som sagt hittat mitt språk. Det känns jättekul att nu vara med i Våga Se, jag jobbade lite med grafik för länge sedan men har inte gjort det på många år. Så dessa verk hade ju inte blivit av om det inte vore för Våga Se.


Mer av Hans Lannér kan du se i höst då han i oktober ställer ut på Galleri Magnus Karlsson.

 


Litografierna av Hans Lannér är en del av Konstsällskapet Våga Ses konstkollektion som innehåller över 150 olika grafiska blad av över 50 konstnärer. Allt originalgrafik, numrerat och signerat av konstnären. Som medlem får du välja ett valfritt verk ur kollektionen.


1 060 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page