top of page

En kort introduktion till Impressionismen

Impressionismen är en av de mest inflytelserika konstperioderna i modern tid. Den tog fart på 1800-talets mitt och pågick under årtiondets andra hälft och innebar en revolution inom konstvärlden genom sin unika syn på färg, ljus och skugga.


Vad kännetecknar impressionismen

Impressionisterna strävade efter att fånga ögonblicksbilder av naturen och vardagslivet, och deras verk kännetecknas av ljusa färger, snabba penseldrag och en fascination för ljusets skiftningar.


Tekniska inovationer

Impressionisterna var inspirerade och påverkade av tekniska innovationer som uppfunnits under perioden, som till exempel fotografiet och det nya pigmentet kadmiumgult. När fotografiet kunde fånga verkligheten med enorm detalj sökte därför impressionisterna istället efter att fånga känslor, stämningar och framförallt ljuset. Något som var ofta förekommande var att de målade utomhus och inte i ateljéer. Vilket skapade en tydligare koppling till den faktiska stunden i måleriet.

Ljuset och färgerna var avgörande för impressionisterna, och de använde sig av en palett med ljusa och rena färger. Man använde sig av simpla och snabba penseldrag eller fläckar av färg istället för att fånga små detaljer eller skapa sömlösa färgövergångar. Istället för att blanda färgerna på paletten, lät de ögat blanda färgerna i själva målningen. Detta skapade verk som kännetecknas av en vibrerande känsla av ljus och rörelse.


Några välkända impressionsiter

Målning av Claude Monet, The Japanese Footbridge (1899)

Ett av de största namnen bland impressionister är Claude Monet.

Men några fler kända konstnärer från impressionismen är exempelvis, Camille Pissarro, Édouard Manet, Edgar Degas och Pierre-August Renoir.

Impressionisternas verk blev först inte väl mottagna av kritiker och allmänhet, men med tiden kom de att betraktas som banbrytande och inflytelserika. Många av impressionisternas verk är nu oersättliga delar av konsthistorien och deras tekniker och stil har fortsatt att påverka och inspirera konstnärer i över hundra år.

Impressionismen är en fascinerande konstperiod och är definitivt värd att upptäcka för alla som är intresserade av konst. Om du är intresserad av att lära dig mer om impressionismen, rekommenderar vi att du besöker någon av världens mest kända impressionistiska konstmuseer, som Musée d'Orsay i Paris eller National Gallery of Art i Washington D.C. Även Nationalmuseum i Stockholm äger flertalet målningar av de franska impressionisterna.


Tre saker som kännetecknar impressionismen

1. Snabba penseldrag: användes för att skapa känsla av rörelse och livfullhet. 2. Färgrika målningar med rena färger: för att få fram ljusets skiftningar användes ljusa rena färger för att spegla naturen och vardagen. 3. Målade ofta utomhus: För att få fram en känsla av fotografi i dessa bilder målade impressionisterna ofta utomhus för att fånga stunden och inte förlita sig på det imaginära.


Verk från Konstsällskapet Våga Se i impressionistisk stil

Bland vår kollektion av grafiska verk finns Johan Petterssons litografier som går i impressionistisk stil.


Vill du lära dig mer om konstepoker: Läs om expressionismen här

1 282 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page