top of page

Konstfackselev skapar verk till första utgåvan av Våga Se Edition

Uppdaterat: 25 okt. 2019Klara Lindwall är född 1996 i Umeå men sökte sig till Stockholm direkt efter gymnasiet. Nu studerar hon sista året på sin treåriga kandidatutbildning på Konstfack och är aktuell med 20 unika verk till Våga Se Edition 2019.


Vad var det som gjorde att du lämnade din hemstad och flyttade till Stockholm?

Jag var intresserad av olika utbildningar och kom in på Nyckelviksskolan på Lidingö. Det finns en del förberedande konstskolor i Umeå också men inte alls samma utbud som i Stockholm.

Hur kom du in på den konstnärliga banan?

Konsten har på vissa sätt alltid varit med mig då min mamma är textillärare och brukade tvinga med mig till olika hantverksbutiker. Och jag har alltid ritat. När jag var 11 år sparade jag ihop pengar och kunde köpa en systemkamera och börja fotografera. Det var första gången jag på riktigt kände att jag var bra på någonting. I gymnasiet upptäckte jag grafisk design och efter det illustration, Sedan övergick det till ett intresse för mer abstrakta bilder och former och sen tryck och grafik.

Nu pluggar du sista året på din utbildning på Konstfack, hur går det?

Ja, jag läser kandidatutbildningen inom Grafisk form och illustration. Jag är inne på mitt tredje och sista år och till våren gör jag mitt slutprojekt. Just nu gör jag en utbytestermin på Pacific North West Collage of art i Portland i Oregon. Det är väldigt annorlunda från konstfack jag är van att kunna styra över min tid mycket mer och vara betydligt mer självständig i min process. Här har jag lektioner varje dag samtidigt som jag konstant har arbeten jag måste göra utanför skolan för de andra kurserna. 


Till Våga Se Edition har du skapat 20 monotypier. Berätta mer om tekniken!

Tekniken passar mig väldigt bra då jag oftast är mer intresserad av processen än resultat. Jag gillar också att det involverar ett moment av slump. Om jag kan styra slutresultatet av en bild helt, så intresserar den mig inte. Det behöver finnas något oförutsägbart eller överraskande.


Hur ser skapandeprocessen ut?

Först väljer jag ut en färgskala jag vill jobba med. Jag gillar när färgkombinationer skaver lite grann det får inte vara för lättsmält. Jag är också väldigt specifik när jag blandar färgerna det kan ofta ta några timmar att hitta rätt nyanser. Sedan målar jag i screen-ramen tills jag har en bild jag är nöjd med och trycker den. Jag brukar inte skissa innan, då brukar det aldrig bli bra jag tycker det brukar synas och se stumt ut om bilden är för förutbestämd. Ibland har jag skrivit ner lite olika färgkombinationer eller former jag skulle vilja försöka få fram.


Till Våga Se Edition har Klara Lindwall skapat 20 unika monotypier med samlingsnamnet "Förgänglig" .


Våga Se Edition är en mindre upplaga eller serie konstverk som du som medlem kan köpa med ca. 30% rabatt på ordinarie pris. Verken tas fram i direkt samarbete med konstnären och går inte att köpa någon annanstans eller utan medlemskap.

(Obs! Endast ett köp per medlemskap) 385 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page