top of page

Så hänger du konsten snyggt och personligt hemma - 5 tips!

Hur hänger vi konsten snyggt hemma? Och hur gör vi för att det ska kännas personligt och inte bara matcha inredningen? Oavsett om du bor i en våning med 3-meter i tak eller en studentlägenhet kan det vara svårt att få till. Här är 5 tips, både för dig som har det fullproppat med tavlor hemma och för dig som precis startat din konstsamling!


Vill du uppdatera ditt hem med ny konst? T.o.m. 1 april har Konstsällskapet Våga Se fri frakt! Erbjudandet gäller grafiska blad (med eller utan ram) samt skulpturer.


Stor målning av Lukas Cornix, liten av Tom Krestesen

1. Titta på dina tavlor


Försök att fokusera på vad tavlan ger dig för känsla och vad konstnären vill förmedla. Testa att sammanföra verk som ger dig en liknande känsla eller som pratar med varandra. Får du ingen känsla alls av en tavla kanske den inte behöver sitta på väggen just nu. Ställ undan den ett tag och titta på den igen vid ett senare tillfälle.

2. Välj ut din favorit


Ofta har vi en favorittavla som vi känner lite extra för, utgå från den! Häng den på den plats där DU ser den mest (alltså inte bakom soffan) och låt den få ha sitt eget utrymme. Konsten ska få oss att må bra och därför vill vi titta på våra favoriter så ofta det går!


Blandade grafiska blad från Konstsällskapet Våga Se
Blandade grafiska blad från Konstsällskapet Våga Se

3. Hitta placeringen


Att veta vilken höjd tavlor ska hänga på kan vara svårt och i en hemmiljö är ofta möbler en avgörande faktor för hur tavlorna kan placeras. När du placerar en tavla ensam på en yta kan det vara bra att försöka hitta bildens horisont. Det finns en horisont i alla konstverk, oavsett om det är ett landskap, ett porträtt eller något abstrakt. Att hitta horisonten i bilden kan hjälpa dig att bestämma bildens mittpunkt och därmed bestämma vilken höjd som är bäst.

När du ska hänga tavlor i en grupp är det väldigt viktigt att titta ordentligt på tavlorna du vill hänga tillsammans. Alla ska få sin plats och få synas lika mycket!

Några korta riktlinjer


- Börja med att placera tavlorna du vill ha i tavelgruppen på golvet. Lägg ut dem på samma sätt som du planerar att hänga dem på väggen så är det enklare att få en överblick.

- Har du flera tavlor med motiv med människor eller figurer? Hitta deras blickar och låt dem riktas mot varandra så får du en bättre balans i tavelgruppen där alla tavlor samspelar med varandra.

- Häng inte en blekare tavla bredvid en väldigt färgglad tavla (den blekare kommer försvinna)


- Häng mörkare tavlor ovanför ljusare tavlor (hänger mörka tavlor för långt ner kan det upplevas som att hela tavelgruppen dippar ner i golvet )

- Har du en tavla med en himmel och en med ett hav? Häng inte himlen under havet, känns självklart men glöms ofta bort!

- Häng inte tavlor med glas för nära ett fönster då reflektionerna ofta gör att man inte ser bilden.


Blandteknik på papper av Maria Lundström
Blandteknik på papper av Maria Lundström

4. Blanda!


Självklart går det bra att blanda konstverk med olika färger, tekniker, storlekar och ramfärger. Köper du tavlor som du tycker om på grund av känslan du får av bilden, istället för i inredningssyfte så kommer det vara mycket enklare att hänga konsten. Tycker du om dina tavlor så kommer dom passa hemma hos dig även om du flyttar, målar om eller byter soffa.


Litografi av Britta Marakatt-Labba från Konstsällskapet Våga Se

5. Testa dig fram och byt ut

Låt det få ta sin tid och var inte rädd att göra förändringar med konsten i ditt hem. Bara för att en spik har satts i väggen behöver det inte betyda att den måste hänga där för evigt. Hål i väggarna är oftast enklare att fixa än man tror och har du vita väggar går det utmärkt att fylla i hålen med vanlig tandkräm!

Har du tavlor som hängt på samma platser flera år? Kanske ser du inte ens tavlorna längre, utan dom bara är där? Då är det absolut dags att hänga om! Gör det till ett trevligt event och låt familj och vänner vara inblandade. Avsluta med att fira med en vernissage!

Det är helt okej att ta bort tavlor som du inte längre känner något för. Kanske är det en målning du fått av någon släkting eller ett arvegods. Konsten är till för dig och för att du ska må bra!

 
3 551 visningar0 kommentarer
bottom of page