top of page

Konst som julklapp: 9 tips under 750 kr!

Uppdaterat: 26 jan. 2021

Att välja konst till någon annan kan såklart vara svårt. Här är 9 julklappstips som är baserade på person/personlighetstyp för att göra det lite enklare för dig.


Samtliga verk ingår i Konstsällskapet Våga Ses medlemskap som kostar 750 kr. Som medlem får du ta del av många fina förmåner. Utöver konstverket du får välja deltar du även i ett stort konstlotteri och har fördelaktiga priser på annan konst och inramningar. Allt överskott går till konststipendier.


 

Till tonåringen

Snart dags att flytta hemifrån - hjälp till att starta upp konstsamlingen med tavlor med inslag från populärkulturen. Emma Larssons fantasifulla litografier har titlar från musiken av Tom Waits. Simon Fensholms serigrafier handlar om det selfie-samhälle vi lever i och Ola Åstrands litografi "Liberty City" är en vinkning till spelet Grand Theft Auto.

Till mamma

Googlar man "julklappstips mamma" så får man upp mycket saker som har med avkoppling att göra; doftljus, tofflor, hudvård, te. Här är lite tips på rogivande konst.


Lars Eje Larssons vilsamma interiörbilder är som stillbilder ur filmer. Helena Elfgrens collografier är studier av livet på landet vs. livet i staden. Mikaela Krestesens fotografier skildrar enkla vardagssituationer på ett nästan abstrakt sätt.

Till pappa

Här kommer en stereotyp tanke, men visst känns det som att alla pappor gillar öl och Tintin?


I Peter Sternängs litografier ser vi konstnärerna point of view av ett bord med blå-vit rutig duk vid en strand i Grekland. Carl Johan De Geers litografi "Borgen" är en parafras av Tintin-albumet "Den svarta ön".

Till minimalisten

Hemma hos minimalisten är det det avskalade och enkla som gäller. Men konsten behöver ju inte vara svartvit för det? Här är tips på enkel grafisk konst för den som inte vill ha det för plottrigt.


KG Nilson är expert på färglära vilket är tydligt i hans litografier. Illka Pärnis litografier med olikfärgade stavar kommer i olika format. Och juligare än såhär blir det väl inte för minimalisten - Ja för du ser väl att Nils Kölares serigrafi föreställer en ängel?


Till djurvännen

Alla känner vi väl någon som alltid dras till saker med djurmotiv. Vare sig det gäller kläder, kuddar eller konst.

Laggar-Jan Tigerstrands torrnålsgravyr "Raggar-Signe" är ett porträtt av hans egna hund Signe som var precis sådär kaxig även i verkligheten. Erik Kihlbaums stenlitografier är baserade på ett sommarminne om en svart katt. Suzanne Nessims litografi har vi hört att den föreställer rosa grisar. Men visst är det hundar vi ser?
Till den politiske

Ge bort ett konstverk som startar diskussioner runt middagsbordet.


Lennart Aschenbrenners etsning sägs föreställa den cigarr som blev mycket omtalad i samband med Clinton/Lewinsky-affären. Carl Fredrik Reuterswärds "Non Violence" tillkom som en reaktion på mordet på John Lennon 1980 och har blivit en symbol för fredskamp över hela världen. En version av skulpturen finns utanför FN-huset i New York. Många av Marianne Lindberg De Geers verk har provocerat och skapat debatt. Verket Jag tänker på mig själv har vandaliserats vid ett flertal tillfällen och skapat kulturdebatt i såväl press som teve. Hennes kaninbilder är lite mer lättsamma.


Till färgfantasten

Är det något vi behöver just nu så är det väl lite färg i vardagen?


Det är inte helt oväntat att tre av våra mest färgglada verk är gjorda av danska konstnärer. Danskarna har betydligt mer färg i konsten och det syns tydligt i Anne Vilsbølls, Lis Grams och Jan Wessels grafiska blad.


Till naturmänniskan

Ska du ge bort en julklapp till någon som hellre är ute än inne? Ge bort ett konstverk där landskapet står i fokus och låt lugnet från naturen följa med in i hemmet.


Britta Marakatt-Labbas litografier är den storslagna naturen och det gnistrande vinterlandskapets vita snö ständigt närvarande. Gunnar Larssons litografi har motiv från Österlen och Anders Hugos från Träsköfjärden.Till den omöjlige

Varför chansa? Ge bort ett presentkort på ett medlemskap i Konstsällskapet Våga Se så får mottagaren själv välja bland över 150 olika verk från vår stora konstkollektion.


426 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page