top of page

Monica Gredmarks bildvärld

Uppdaterat: 6 sep. 2022

Nya handkolorerade etsningar till Konstsällskapet Våga Se


Med inspiration från sig själv och naturen skapar Monica Gredmark inbjudande bildvärldar. Hon är mest känd för sitt oljemåleri och jobbar sällan med upplagor. När det kommer till grafiken jobbar hon främst med monotypier. Hennes verk visar en balans i det verkliga som det själsliga livet men uppmuntrar till den egna tanken och reflektion.


Gredmark är född 1953 och bor och är verksam i Stockholm. Hon har haft separatutställningar, deltagit i samlingsutställningar bland annat Liljevalchs Vårsalong och finns representerad hos kommuner och landsting. Hon jobbar i huvudsak med oljemåleri vilket hon utbildat sig i på Konstfack (1986-1990) och ABFs målarskola (1976-1977)


Redan som barn gick hon på Konstfack på övningsskola för barn och förstod då att det var en plats för henne. Det var då, redan som nioåring som hennes konstnärsresa började.


Jag hade stora problem i skolan men var som barn väldigt kreativ och målade alltid, så det var fantastiskt för mig att vara på Konstfack för jag förstod då att det fanns en plats för mig också.


Gredmark har sedan gått diverse utbildningar i vuxen ålder för att främja sitt måleri och konstnärsskap. Men har först nu på senare dagar slutat att lönearbeta och kan nu för första gången fokusera uteslutande på sitt konstnärsskap


Jag gick på Konstfack i ett år men hoppade av min utbildning för att flytta till Köpenhamn istället, så blev det ju inte utan jag blev kvar i Stockholm och när mina barn var i åttaårsåldern bestämde jag mig för att slutföra min utbildning. Jag blev klar på Konstfack med den 1990. Efter det har jag nästan alltid jobbat halvtid och hållit igång konsten bredvid. Men att inte längre lönearbete har blivit ett enormt lyft, det är fantastiskt att ha all tid för sig själv och jag har längtat efter det i alla år


Gredmark kallar sig själv för en skogsmulle och spenderar mycket tid i skog och natur. Vilket hon sedan drar mycket inspiration från i sina motiv. Men hon själv är även en inspirationskälla och hon har sitt eget sätt att uttryck sig när det kommer till hennes bildvärld och hennes motiv. Men hon är noga med att lämna mycket i betraktarens öga och vill inte att hennes verk ska tala om hur man ska tänka kring dem.


Alla bilder är en slags spegling av mitt inre. Jag vet sällan vad jag ska göra när jag börjar skapandet utan det ger sig efter hand. Jag brukar inte titta på något när jag börjar utan bestämmer mig om jag ska göra ett porträtt eller en slags serigrafi. Jag spänner inte upp dukarna jag jobbar med utan häftar upp dem och tecknar med oljefärg för att sedan bygga upp lager på lager. Jag tycker alltid att himlarna är svårast fast att dem egentligen är enklast. Jag hade en period när jag gjorde väldigt stora och friare målningar, men ju mer tid jag fått desto petigare har jag blivit.


Min målningar är ju inte direkt muntra, men jag vill inte att dem ska tränga sig på betraktaren utan man får fundera själv på vad man tänker att dem handlar om. Jag gillar inte när bilder är för påträngande och talat om vad man ska tänka.


Nu har hon presenterats med uppdraget att vara en av årets konstnärer hos Våga Se och i Grafiska Sällskapets grafikverkstad på södermalm har Gredmark nu skapat fyra akvarellerade etsningar för medlemmarna i Konstsällskapet Våga Se. Verken har titlarna; Iris och masken, En fiskmås på min hand, En fisk på kroken och En havsmask på kroken.

Jag gör aldrig upplagor och jobbar främst med monotypier när det kommer till grafik. Så i början kändes uppdraget omöjligt, jag hade inte riktigt förväntat mig att det skulle bli något, så hade jag vetat det hade jag nog jobbat mer i själva plasten. Jag handkolorerar varje blad men det är en ganska meditativt process.


Motiven i bladen gjorde jag egentligen mest på skoj, jag har ett sommarställe på Möja och tänkte att jag skulle göra något att sälj till turister. Motiven visar ju personer som sitter och balanserar på stubbar och det handlar ju om att balansera saker i livet.


Det känns jätteroligt att vara med i Våga Se. Jag tycker verkligen om tanken på att folk som inte har så mycket med konstvärlden att göra får en ingång i den. Under arbetarrörelsen startades det ju många konstföreningar för att alla arbetare skulle ha konstverk hemma och då blev det ju mycket grafik. Jag uppskattar verkligen konstföreningar, konsten kan ju bli för exklusiv och folk kan bli rädda för att gå in på ett galleri så det här känns jättebra.

 

Alla exemplar är unika och färgsättningarna skiljer sig

Torrnålsgravyrerna som Monica Gredmark skapat är en del av Konstsällskapet Våga Ses konstkollektion som innehåller över 150 olika grafiska blad av över 50 konstnärer. Som medlem får du välja ett valfritt verk ur kollektionen.


223 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page