top of page

En kort introduktion till popkonsten

Popkonst är en konstriktning som utvecklades under 1950- och 1960-talet och fick sitt genombrott i Storbritannien och USA. Det var en reaktion på den allvarliga och abstrakta konst som dominerade efterkrigstidens konstvärld och fokuserade istället på att använda populärkultur och vardagliga objekt som motiv.

Kända popkonstnärer

"Shot Sage Blue Marilyn" av Andy Warhol

En av de mest kända popkonstnärerna är Andy Warhol, som var känd för sina ikoniska serigrafier av Marilyn Monroe, Elvis Presley och andra kändisar. Hans verk var kännetecknande för popkonstens intresse för masskulturen och kommersialiseringen av konst. Popkonstnärerna använde sig ofta av starka färger och grafiska linjer för att skapa enkla men iögonfallande bilder. De använde också ofta collage och andra tekniker för att skapa verk som var både humoristiska och samhällskritiska. Tekniker som tryck och grafik blev populära under denna tid vilket ledde till att konsten kunde massproduceras och säljas till lägre kostnader. Detta i sin tur ledde till en ifrågasättning av skillnaden mellan fin- och populärkultur.


Popkonstens påverkan

Popkonsten hade stor påverkan på konstvärlden och på samhället i stort. Genom att använda vardagliga objekt och massmedia som motiv utmanade popkonstnärerna den traditionella konstvärlden och gjorde konst mer tillgängligt för allmänheten.


Idag är popkonsten fortfarande mycket populär och många konstnärer fortsätter att använda sig av dess tekniker och motiv. Popkonsten har också haft stor påverkan på andra kulturella områden, som musik och mode.


3 verk från kända popkonstnärer

Från höger: Roy Lichtenstein, Andy Worhal & Ketih Haring


Sammanfattningsvis är popkonsten en konstriktning som utvecklades under 1950- och 1960-talet och som fokuserade på att använda populärkultur och vardagliga objekt som motiv. Det var en reaktion på den allvarliga och abstrakta konst som dominerade efterkrigstidens konstvärld och gjorde konst mer tillgängligt för allmänheten. Popkonstnärerna använde sig ofta av starka färger och grafiska linjer för att skapa enkla men iögonfallande bilder och hade stor påverkan på konstvärlden och på samhället i stort.


Vill du lära dig mer om konstepoker?


1 294 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page