top of page

Isa Eriksson mottar Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och tack vare våra medlemmar kan vi varje år ge ut flertalet konststipendier till lovande konstnärer. 2022 hade vi möjlighet att ge ut 4 stipendier, här är vår första stipendiat:

Isa Eriksson

Mottagaren av Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i Fri konst: 15.000 SEK + utställning


Isa Eriksson (f.1998) är en Göteborgsbaserad keramiker. Hon tog 2022 en kandidat i keramikkonst från HDK Valand i Göteborg, innan dess utbildade hon sig vid Kävesta Folkhögskola i Hallsberg.


Att det blev just keramik för Isa var inte tydligt från början, men efter en tid på Kävesta folkhögskola där hon fick prova på en mängd konstnärliga formgivningar var det just de skulpturala teknikerna som hon fastnade för. Keramiken och skulpturen ger henne möjlighet att utforska tekniska lösningar och lera som medium gör det enkelt att snabbt testa, ändra och börja om.


Hennes process börjar ofta med ord eller bilder men motivet och kompositionen klarnar under skapandets gång. Karaktärerna växer fram under processen i ett sökande efter en känsla av liv som lerans tyngd och egna rörelse bidrar med.


"Leran är viktig i min skapandeprocess. Jag bygger mina skulpturer tunt och låter lerväggarna säcka och vika sig för att i det hitta trådar att följa. Keramikens skörhet är central för de känslor jag vill väcka genom skulpturerna. I den finns det en spänning och en nervositet, en känsla av att stå på randen inför något. Jag upplever att den ofta får betraktaren att ömma för och vilja ta hand om karaktärerna."


En spricka kan väcka känslor som flyttar skapandet framåt i en ny riktning, motivet följer känslorna och ändras. Hon tar bort delar, sätter dit dem, ändrar på vinklar och formar om tills nyfikenheten väcks till liv och fantasin tar över.

Bilderna hon skulpterar kan ses som ett ihopklipp av historier hon hittar på om människor hon ser, saker hon minns, saker som hänt eller skulle kunna hända, det är där inspirationen kommer från


"Jag plockar av dessa olika delar och sätter ihop dem till nya fragmentiska historier och urklipp från föreställda livsöden, jag ser mina skulpturer som bilder av och tankar om liv."


Med sin konst vill Isa tala till betraktarens egna tankar och väcka igenkänning med sina verk. Att en nyfikenhet kan väckas hos dig som tittar på hennes skulpturer, som får dig i tanken att bygga vidare på historien man ser.


"Jag vill att de blir en startpunkt för såväl mina egna som andras associationer, det är så jag själv tycker om att titta på konst."

Med stipendiet vill Isa arbeta med ett projekt hon kallar Oceaner av tid, där hon vill utforska det vakuum som skapas för den som saknar tro. Det som vetenskapen förklarar men inte alltid ger verktyg till att greppa eller förstå, storheten som är livet.


"Hur tar man in storheten i att hela livet pågår? Baciller som blir till organismer, apor som blir till människor, tid som passerar. Människor som finns och sedan inte gör det. Avsaknaden på tron att det är någon som har kolla på det stora hela, att saker sker av en anledning eller att ödet är förutbestämt. Tyngden av att det är tillfälligheter som avgör vår framtid."Vi önskar Isa ett stort grattis och ser fram emot hennes kommande utställning på Galleri Helle Knudsen!


524 visningar0 kommentarer

Kommentare


bottom of page