top of page

Marielle Göthberg mottar Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium

Uppdaterat: 22 mars 2023

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet konststipendier till lovande konstnärer. 2022 hade vi möjligheten att ge ut 4 stycken, här är vår grafikstipendiat:

Marielle Göthberg

Mottagaren av Konstsällskapet Våga Ses grafikstipendium: 10.000 SEK


Marielle Göthberg (f.1998) är en Köpenhamnsbaserad konstnär. Hon är tidigare utbildad på Gerlesborgsskolan i Stockholm och erhöll 20222 en kandidat i fri konst vid det Kongelige Danske Kunstakademin.


Skapande har varit en del av hennes liv sedan barnsben och redan 2016 som 18-åring hade hon en soloutställning på Luisa Catucci Gallery i Berlin, och 2018 vid 20-års ålder deltog hon i Liljevalchs Vårsalong.

Hennes verk kretsar kring bilden och hon har sällan ett ord eller koncept som start utan hon börjar med en bild, utan att teorisera för mycket om vad hon ska göra eller varför "Jag går på instinkt. Jag jobbar intensivt med ett verk i taget, där inspiration uppstår som leder vidare till ett annat verk". För Marielle kommer teoriserandet om verket i efterhand. Det är då hon kan se återkommande mönster i verken och försöker att hitta en förståelse i verket och i bildvärlden.


När Marielle jobbar med kopparstick och litografi så handlar all om bilden men tekniken är även viktig. Hur bilder framställs, av vilka material, vad den säger och vad den betyder. Hon ställer bilden frågor genom de olika tryckteknikerna, frågor som original/kopia eller repetition/unicitet


"Jag undersöker tryckens egenskaper bland annat genom att sätta dem i förhållande till andra medier, som måleri och teckning".Hon inspireras av natur, kvinnlighet, vidskeplighet och ensamhet. Resultatet blir verk som hon själv beskriver som "ett försiktigt möte mellan natur och den unga kvinnan"


Marielle vill själv inte placera sig i någon kategori när det kommer till hennes konstnärliga inriktning, men hon upprättar traditionella tekniker inom grafik, måleri och teckning. Det är den estetiska upplevelsen hennes verk ger som är viktig. "Jag vill att mina verk ska fungera som ett fönster in i en stämning och miljö som uttrycker känslor som exempelvis trygghet och otrygghet".


Just nu tar Marielle ett års paus mellan kandidaten och mastern på konstakademin i Köpenhamn

"Jag kunde märka att jag behövde en liten paus från akademin för att hitta tillbaka till min egen linje. En linje där jag gör konst som riktar sig till marknaden och individen, till alla delar av samhället inte endast en akademisk konst elit".Med stipendiet vill Marielle utföra ett projekt där hon tillsammans med en dansk- och färöisk konstnär samt en dansk curator planerar en workshop och utställning på Steinprint, en grafikverkstad och galleri på Färöarna.


Vi önskar Marielle ett stort grattis och är stolta att under hösten 2023 presentera en samlingsutställning på Galleri Helle Knudsen där Marielle, Mathias Höglund och ytterligare en stipendiat kommer att delta. 

270 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page