top of page

Mathias Höglund mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet konststipendier till lovande konstnärer. 2022 hade vi möjlighet att ge ut 4 stycken, här är vår tredje stipendiat:


Mathias Höglund

Mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i Fri konst: 5.000 SEK


Mathias Höglund (f.1990) är en stockholmsbaserad målare. Han erhöll 2022 en MFA från Kungliga Konsthögskolan, han har sedan innan an BFA från Malmö konsthögskola och har även studerat vid Pernbys målarskola, och Konstskolan i Gävle. Han arbetar med abstrakt måleri där han letar efter ett visuellt drama.Foto: Jean-Baptiste Béranger

För Mathias har det alltid funnits ett behov att uttrycka sig men att det skulle bli konsten och konstnärskapet var aldrig en självklarhet. Konsten saknades i hemmet men på egen hand sökte han sig till konstens värld och har aldrig tittat tillbaka. Han har utvecklat sitt konstnärskap i vad ha själv ser som fyra steg. Beslutet att börja på Konstskolan i Gävle där grunden till det måleri han sysslar med idag lades. Han lärde sig på att släppa kontrollen och experimentera under sin tid på Pernbys målarskola och ett ifrågasättande av målartraditionen kom under tiden på Malmö konsthögskola. Slutligen lärde han sig på Kungliga Konsthögskolan att slå samman allt detta till att skapa den konst han skapar idag.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

"Under masterprogrammet på Kungliga Konsthögskolan försökte jag att sammanfatta allt jag lärt mig under alla år av experimenterande, ifrågasättande, teoretiskt och tekniskt kunnande. Detta sammanfattande var ett sätt att spänna min båge, sikta in mig på att göra bra målningar jag kan stå för. Konstnärskapet har alltså sakta vuxit fram, jag blev medveten om det som tonåring men det började inte landa förrän några år sedan."


Foto: Jean-Baptiste Béranger

I sin ateljé jobbar han långsamt och intuitivt och lägger på lager efter lager med färg på duken. "Jag ifrågasätter ständigt vad jag redan har gjort, Vänder och vrider på målningen för att försöka lista ut vad nästa steg ska bli. Vilken kulör som behövs, vilken gest som kan få liv i målningen".


Inspirationen till verken kommer från de urbana miljön "jag är uppvuxen bland betong och klotter, och jag har alltid bott bland betong och klotter, det är vad jag ser i min omgivning och det är också där jag söker informationen", namn som Maria Lassing, Martin Klippenberger och Stanley Whitney finns även med på listan av vad som ger Mathias inspiration till sina färg och formfyllda målningar.


Mathias abstrakta målningar i stort format kan upplevas på långt såväl som nära håll men tycks ge olika upplevelser beroende på avståndet. Och trots att inspirationen först kom från konst som redan finns har han lyckats skapa ett bildspråk som är personligt och inspirerande i sig självt "jag hoppas att mitt måleri kan väcka tankar om existentiella frågor, stora och små. Eller att de bara lever kvar i betraktarens kropp. Jag vill skapa måleri som känns i kroppen direkt, hugger tag, drar ut någonting och stannar kvar. Du hamnar inne i målningen istället för att stå utanför och se in." Foto: Jean-Baptiste Béranger


Vi önskar Mathias ett stort grattis och kan stolt berätta att han tillsammans med Marielle Göthberg och ytterligare en stipendiat kommer att delta i en samlingsutställning på Galleri Helle Knudsen under hösten 2023. 

299 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page