top of page

Mathias Höglund mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet konststipendier till lovande konstnärer. 2022 hade vi möjlighet att ge ut 4 stycken, här är vår tredje stipendiat:


Mathias Höglund

Mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i Fri konst: 5.000 SEK


Mathias Höglund (f.1990) är en stockholmsbaserad målare. Han erhöll 2022 en MFA från Kungliga Konsthögskolan, han har sedan innan an BFA från Malmö konsthögskola och har även studerat vid Pernbys målarskola, och Konstskolan i Gävle. Han arbetar med abstrakt måleri där han letar efter ett visuellt drama.Foto: Jean-Baptiste Béranger

För Mathias har det alltid funnits ett behov att uttrycka sig men att det skulle bli konsten och konstnärskapet var aldrig en självklarhet. Konsten saknades i hemmet men på egen hand sökte han sig till konstens värld och har aldrig tittat tillbaka. Han har utvecklat sitt konstnärskap i vad ha själv ser som fyra steg. Beslutet att börja på Konstskolan i Gävle där grunden till det måleri han sysslar med idag lades. Han lärde sig på att släppa kontrollen och experimentera under sin tid på Pernbys målarskola och ett ifrågasättande av målartraditionen kom under tiden på Malmö konsthögskola. Slutligen lärde han sig på Kungliga Konsthögskolan att slå samman allt detta till att skapa den konst han skapar idag.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

"Under masterprogrammet på Kungliga Konsthögskolan försökte jag att sammanfatta allt jag lärt mig under alla år av experimenterande, ifrågasättande, teoretiskt och tekniskt kunnande. Detta sammanfattande var ett sätt att spänna min båge, sikta in mig på att göra bra målningar jag kan stå för. Konstnärskapet har alltså sakta vuxit fram, jag blev medveten om det som tonåring men det började inte landa förrän några år sedan."