top of page

Extra stipendium i samarbete med Britta Marakatt-Labba

I augusti 2019 presenterade vi Britta Marakatt-Labba som en av årets konstnärer som skapat grafiska blad som ingår som en premie i vårt medlemskap. Litografierna Vi, Drömmar, Vad var det vi sa och Listigt blev väldigt populära bland våra medlemmar, men även många nya personer hitta till oss. Medlemsantalet ökade mer än vanligt under hösten och därför ville vi ge Britta möjligheten att själv få välja ut en extra stipendiat. Valet föll på konstnären Laila Susanna Kuhmunen.



Laila Susanna Kuhmunen är född 1978 och bor och är verksam i Jokkmokk. Laila tog nyligen en master från Sámi University of Applied Sciences i Kautokeino i Norge. Hennes mastersarbete hade titeln Hur kan två bli en? Duodji (slöjd) som ett sätt att sammanfläta samiska grupper i Jokkmokk. I arbetet sammanförde hon traditionella kvinnodräkter från Karesuando- och Jokkmokksområdet för att visa fram en ny väg till hur två samiska grupper kan mötas och samsas om ett visst landområde.



Stipendieutdelningen hölls på Ájtte Museum under Jokkmokks marknad den 7:e februari och Britta delade ut stipendiet med motiveringen:


"Jag vill ge Konstsällskapet Våga Ses stipendium till Laila Susanna Kuhmunen som i grunden är en traditionell samisk duojar/slöjdare, men som plöjt nya banor och sökt nya infallsvinklar och vägar att utföra samiskt traditionellt hantverk (duodji). Laila lyfter fram nya sidor inom hantverket där hennes idéer formas till ett nytt färg- och formspråk."


Stort grattis önskar vi Laila Susanna Kuhmunen!


682 visningar0 kommentarer
bottom of page