top of page

En kort introduktion till surrealismen

Välkommen till en spännande resa in i surrealismens värld! Surrealismen var en konstepok som hade sin storhetstid på 1920- och 30-talet. Det var en rörelse som hyllade det undermedvetna och det irrationella och hade stor påverkan på konsten, litteraturen och kulturen i stort.

Surrealismens födelse

Surrealismen föddes ur dadaismen, en konstnärlig rörelse som blomstrade under första världskriget. Dadaisterna ville utmana de traditionella konventionerna och experimentera med olika konstformer. Surrealisterna tog detta till nästa nivå genom att fokusera på det undermedvetna och det irrationella.

The persistence of memory, Salvador Dali

Surrealistisk konst

Surrealistisk konst var känd för sin drömlika kvalitet och överraskande kombinationer av objekt. Salvador Dali, en av de mest kända surrealisterna, var känd för sina bisarra landskap och förvrängda figurer. René Magritte, en annan stor surrealistisk konstnär, var känd för sina målningar av objekt som var omgivna av en mystisk atmosfär och ofta hade text som var en viktig del av verket.

Inspirerade av Sigmund Freuds psykoanalys började de i sitt konstnärskap undersöka det undermedvetna och irrationella. Man lämnade den rationella verkligheten bakom sig och menade på att gränsen mellan dröm och verklighet skulle upplösas. Sociala normer utmanades, bildkonstnärer och författare ville provocera och utveckla samhället med sina konstformer som vapen.


Surrealistisk litteratur

Surrealismen begränsades inte enbart till bildkonst, även litteraturen blomstrade under surrealismens vingar. En av de mest kända författarna var André Breton, som skrev manifestet "Surrealismens grundläggande manifest" 1924. Manifestet fastställde surrealisternas mål att utforska det undermedvetna och frigöra sig från de sociala och kulturella begränsningarna. Litterära verk från denna tid var kända för sin användning av absurda, drömlika berättelser och en tendens att hoppa mellan olika tidsepoker och platser.


3 snabba om surrealismen

1. Salvador Dali var känd för sin flamboyanta personlighet och hans konstverk med smälta klockor. Han påstod att inspirationen till dessa klockor kom från en ost som smälte på hans tallrik!


2. Ett verk som personifierar allt som surrealismen stod för skapades av René Magritte. Verket i fråga är “Ceci n'est pas une pipe”, ett motiv som visar en bild av en pipa ovan texten som översätts till “Detta är inte en pipa”.


3. Influenser från surrealismen ses än idag, ett exempel på det är i modehuset Sciaparelli. Vars grundare tog influenser från surrealismen i sina experimentella och tankeväckande plagg.

Sammanfattningsvis var surrealismen en konstepok som var känd för sin drömlika kvalitet och användning av det irrationella. Genom att utforska det undermedvetna och frigöra sig från sociala och kulturella begränsningar, lyckades surrealisterna skapa verk som fortsätter att fascinera och inspirera oss än idag


Verk från Konstsällskapet Våga Se i något surrealistisk stil

Vill du lära dig mer om konstepoker?

840 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page