top of page

Fokus pÄ trycktekniker: TorrnÄl

Uppdaterat: 19 aug. 2021

KonstnÀren och tryckaren Jenny Olsson fastnade för grafiken under sin utbildning pÄ Grafikskolan i Stockholm i slutet av 90-talet. Sedan 2008 har hon arbetat som master printer i olika projekt inom djuptryck, screentryck och trÀsnitt. Utöver sitt eget konstnÀrskap och tryckningen undervisar hon Àven i grafik pÄ Kungliga Konsthögskolan.


Sedan 2017 driver hon sin egen grafikverkstad och atelje; Tellus Grafik, i Midsommarkransen i Stockholm. Utöver arbetet med sin konst trycker hon dÀr Àven grafik Ät andra konstnÀrer. Bland annat har hon arbetat med Helene Billgren, Idun Baltzersen, Karin Mamma Andersson och Laleh Kazemi Veisari.

Jag har jobbat med grafik lĂ€nge nu, runt 25 Ă„r. Jag började med det redan nĂ€r jag gick pĂ„ konstskola och jag gillade det direkt. Jag tyckte sĂ„ mycket om uttrycket, sĂ€ttet som fĂ€rgen landade pĂ„ pappret och hur man mĂ„ste tĂ€nka i lager. Jag har tryckt enormt mycket. Åt mig sjĂ€lv men dom senaste 15 Ă„ren ocksĂ„ mycket till andra konstnĂ€rer. Genom olika program, utbildningar och samarbeten har jag fĂ„tt möjligheten att fördjupa mig i hantverket pĂ„ olika sĂ€tt. Det tar lĂ„ng tid att lĂ€ra sig men idag Ă€r jag vĂ€ldigt glad att jag har den stora erfarenhet jag har och kan jobba med vĂ€ldigt mĂ„nga olika konstnĂ€rer med olika uttryck och trycktekniker.

Just samarbetet med konstnĂ€rerna Ă€r en av delarna Jenny tycker Ă€r roligast med jobbet som tryckare. Vissa konstnĂ€rer som kommer till verkstan har arbetat med grafik lĂ€nge och för en del Ă€r det första gĂ„ngen. Alla samarbeten Ă€r helt olika och det Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande att försöka dyka ner i det och förstĂ„ vad en annan person vill fĂ„ fram i sina bilder. Att hitta rĂ€tt uttryck. Det absolut roligaste Ă€r ju sen om konstnĂ€ren blir vĂ€ldigt nöjd! Även nĂ€r jag arbetar med min egen konst Ă€r det spĂ€nnande att försöka förstĂ„ vad det Ă€r man arbetar med, att hitta fram till nĂ„gonting och plötsligt förstĂ„ att man Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g.


Jenny har framförallt fördjupat sig inom djuptryck och screentryck. I sin egen konst arbetar hon ocksÄ mycket med fotobaserade tekniker inom djuptrycket, sÄsom fotopolymer, men ocksÄ etsningar, torrnÄlar och andra tekniker. I Är har hon fÄtt uppgiften att trycka Mikael Kihlmans fyra torrnÄlar till KonstsÀllskapet VÄga Ses medlemmar. Processen börjar med att Mikael ristar in bilden i en kopparplÄt med hjÀlp av en nÄl gjord av hÄrt stÄl. Beroende pÄ hur man arbetar med nÄlen, eller om man anvÀnder nÄgot annat slags verktyg för att rista bilden sÄ skapas olika typer av uttryck. Man kan rista lÀtt för att skapa tunna linjer som blir lite grÄ eller djupare linjer som blir mörkare. Det finns ocksÄ nÄlar som har en liten diamantspets som gör att man kan fÄ starka linjer utan att anvÀnda sÄ mycket kraft.


Mikael ristar fram sina bilder i kopparplÄtar. Koppar att ett material som Àr tillrÀckligt hÄrt för att det ska vara hÄllbart men ocksÄ tillrÀckligt mjukt för att det ska gÄ att rista i. Man kan ocksÄ göra torrnÄlar i andra material sÄsom plast eller zinkplÄt. Men just kopparplÄten funkar vÀldigt bra och kan skapa mÄnga olika toner och linjer.

Det Àr ett ganska lÄngsamt arbete med torrnÄl, det tar tid att göra en hel teckning i plÄten och krÀver fokus. Man kan sudda i plÄten med hjÀlp av vissa verktyg men det kan vara svÄrt att fÄ bort en linje helt och hÄllet. Vill man göra det fÄr man lÀgga ner en hel del jobb.

NÀr Mikael Àr klar med sina plÄtar börjar tryckprocessen, men dÄ kan vi bara göra upplagor om kanske 15 eller 20 ex. Sen slits plÄten ganska fort ner och bilden förÀndras. I det hÀr fallet nÀr vi gör upplagorna till KonstsÀllskapet VÄga Se mÄste vi dÀrför lÀgga ett tunt lager stÄl pÄ plÄten pÄ elektrolytisk vÀg. DÄ hÄller den för att trycka upplagorna om 250 ex utan att bilden förÀndras alltför mycket. NÀr plÄtarna Àr redo Àr det dags för Jenny att börja arbeta med fÀrgen. FÀrgen hon anvÀnder Àr speciellt gjord för torrnÄl och Àr vÀldigt tjock och pigmenttÀt.

Man mÄste alltid arbeta mycket med fÀrgen innan man trycker. Det Àr en typ av oljefÀrg som blir mjukare nÀr man vÀrmer den. DÀrför fÀrgar jag in plÄten pÄ en vÀrmehÀll för att fÀrgen ska smÀlta och lÀttare komma in i dom smÄ reporna i plÄten. Varje liten repa ska blir ordentligt infÀrgad, blir dom inte det sÄ trycker dom inte bra pÄ pappret sen. Sen börjar en process dÄ jag med hÀnderna lÀtt torkar av plÄten och fÄr upp ljuset i bilden och ser sÄ att fÀrgen hamnar rÀtt. Ibland mÄste jag lyfta bort eller rÀtta till specifika omrÄden. Ibland mÄste jag till och med gÄ in med en tandpetare för att ta bort nÄgon del som inte ska vara dÀr.

NÀr Jenny kÀnner sig nöjd med fÀrgen sÄ lÀgger hon ut plÄten pÄ pressen. I förvÀg har hon mÀrkt ut var plÄten ska ligga sÄ att trycken sen hamnar rÀtt pÄ pappret. Hon trycker pÄ fuktiga papper som till en viss del Àr gjorda av bomull vilket gör att dom Àr mjuka, elastiska och vÀldigt starka. PlÄten pressas sen genom stora valsar och med hjÀlp av en filt sÄ jÀmnas trycket ut. Trycket i pressen Àr sÄ pass hÄrt att pappret formar sig helt efter plÄten och trycks ner i alla smÄ repor. Den lÄnga processen upprepas för varje blad som ska tryckas; infÀrgningen av plÄten, avtorkningen för hand och tryckningen i pressen. Det Àr en mycket lÄng process och gör ocksÄ att varje tryck Àr lite olika. Det Àr en del av hantverket tycker jag, att det finns smÄ skillnader. Men som tryckare lÀr man ju sig sÄklart att göra nÀstan lika varje gÄng.

 

Jenny Olsson har i Är tryckt Mikael Kihlmans torrnÄlsgravyrer till KonstsÀllskapet VÄga Ses kollektion. Som medlem fÄr du varje Är vÀlja ett nytt verk ur konstkollektionen. Det finns över 150 olika verk att vÀlja bland av över 50 olika konstnÀrer. Endast originalgrafik, signerat och numrerat av konstnÀren.



189 visningar0 kommentarer
bottom of page