top of page

Blombuketten symboliserar tiden, åldrandet och minnen.

Uppdaterat: 7 apr. 2020

Yngve Brothén är en av Konstsällskapet Våga Ses senaste konstnärer. ”Minne av en sommar” är samlingsnamnet för fyra litografier som du som medlem kan välja bland, som en premie i medlemskapet. Vi träffar Yngve och pratar lite mer om hans bakgrund, konstnärskap och samarbetet med oss!


Yngve Brothén är född 1955 och uppvuxen i Rydal, ett litet brukssamhälle utanför Borås/Varberg. Sedan han avslutade sin konststudier på Hovedskous Målarskola 1981 har han nästan alltid jobbat med konst på ett eller annat sätt.

Du kommer från en arbetarklassbakgrund, hur kom konsten in i ditt liv?

Jag tyckte det var väldigt roligt att teckna från det att jag kunde hålla i en penna. I gymnasiet valde jag teckning som tillval och mina föräldrar var väldigt stöttande. Jag flyttade till Göteborg 1976 och började på konstskola. Tanken var inte att bli konstnär utan snarare att bli teckningslärare. När jag kom till Göteborg hade jag inte sett så mycket konst ens. Min första riktiga konstupplevelse fick jag när jag var 17 år. LG Lundbergs utställning ”Skärmar” visades på Borås Konsthall. Det var en sorts nyrealism som jag verkligen fastnade för.


LG Lundberg var den första inspirationskällan

Yngve studerade på Målarskolan till 1981 och sin första separatutställning hade han 1986 på Galleri Garmer i Göteborg. När började du förstå att du kunde livnära dig på konsten?

Mina sätt att dra in pengar på har alltid varit kopplade till konst, bland annat var jag under 90-talet redaktör för Paletten - Sveriges då största tryckta tidning om konst. Men det var först efter utställningen på Galleri Garmer som jag började se konstnärsyrket som en faktiskt möjlighet.

Yngve Brothén
Yngve på besök på galleriet

Hur såg din konst ut i början av din karriär?

När jag slutade skolan fanns det ett postmodernt tänk i konstvärden. Det krävdes alltid att man hade någon idé med sina verk. Istället började jag jobba med mönster. Det fanns ingen idé kring mönster och mönsters resultat.


Yngve jobbade i storformat med sina mönstermålningar. Arbetet resulterade i en separatutställning på Mors Mössa i Göteborg 1993. I utställningen var mönstret i fokus och just 6-hörningen var ett viktigt motiv. I utställning fanns också en videodokumentation om hur arbetet i ateljén gått till.