Årets stipendiater

Vi arbetar för att stödja konstlivet och varje år går vårt överskott till konststipendier. 2020 hade vi möjlighet att ge ut 5 stipendier till lovande konstnärer och vi fick in rekordmånga ansökningar. Stort tack alla som tog sig tiden att söka. Information om kommande ansökningar kommer under våren 2021. 

Fri konst: 10.000 kr + utställning

Johan Engqvist

Johan Engqvist är född 1990 i Vänersborg. Han bor just nu i Göteborg där han tar sin MFA på Akademin Valand.

Tidigare är han även utbildad vid Kävesta Folkhögskola, Göteborgs Konstskola och Konsthögskolan i Umeå.

Jag arbetar med måleri och i mitt konstnärskap undersöker jag spänningsfälten mellan konst och hantverk. Jag är intresserad av att lösa upp de gränsdragningar som existerar mellan olika konstnärliga fält och göra konst som placerar sig i mellanrummen. Jag använder mig av bildspråk och estetik som är hämtade ur den dekorativa konsten, ofta ur hemmets sfär, och arbetar med den symbolik som jag tycker ryms där. Målningarna ska fungera som skärmar eller flaggor, de ska möta betraktaren nästan som arkitektur, snarare än som fönster eller titthål.

>> Besök Johans hemsida

Fri konst: 5.000 kr

Sofia Romberg

Sofia Romberg är född 1987 på Åland. Hon är utbildad vid bland annat Konstskolan Idun Lovén, Konstfack och Kungliga Konsthögskolan.

Jag har en bakgrund som scenograf inom scenkonst och har just påbörjat Kungliga Konsthögskolans 5-åriga program i Fri Konst. För närvarande undersöker jag flertalet medier där ett återkommande intresse finns för fragmentariska gestaltningsformer och att parafrasera befintliga eller arkiverade material. Dessa kan hämtas från digitala som litterära verk, vardagens objekt, det bortsorterade eller min familjs historia. Här värdesätter jag även hur det redan existerande bär med sig en personlig berättelse och energi bortom min styrning.

Fri konst: 5.000 kr

Palle Ankersen

Palle Ankersen är född 1995 i Ängelholm. Han bor och är verksam i Farsta. Palle är utbildad vid Munka Folkhögskola och Östra Grevie. Just nu går han kandidatprogrammet i Fri konst på Konstfack.

I min konstnärliga praktik försöker jag utveckla och samtidigt konservera idéer, göra fantasier fysiska, beskriva verkligheten med drömmens språk. Jag försöker imitera drömmarnas skeva och vindlande logik, de fria associationerna och mötet mellan det bekanta och det mystiska. Jag arbetar med teckning i olika former, på papper och glas samt på collage av enfärgade papper.

>> Besök Palles Instagram

Fri konst: 5.000 kr

Sara Ekholm Eriksson

Sara Ekholm Eriksson bor och är verksam i Stockholm. Hon har tidigare studerat vid Uppsala Universitet och Gerlesborgsskolan. Just nu tar hon sin master på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

I mitt egna konstnärskap intresserar jag mig av ett möte mellan naturvetenskap, klimatet, människan och konst. Jag upplever ett glapp mellan oss människor och våran omgivning och jag tror att konsten har en unik möjlighet att fylla de glappet. Konsten kan kommunicera både fakta, känslor och generera nya tankar. Att förkroppsliga och problematisera frågor kring oss människor, vår natur och miljö.

>> Besök Saras hemsida

Grafik: 25.000 kr

Vilma Lundholm

Vilma Lundholm bor just nu i Oslo där hon hon tar sin bachelor i Grafik och Teckning vid Konsthögskolan i Oslo. Hon har tidigare även studerat grafik vid Göteborgs Konstskola och Konstnärlig grundläggande utbildning vid KV Konstskola. 

Med utgångspunkt i grafiska verk, som kan vara både 2 och 3-dimensionella, jobbar jag ofta i lager av bilder och med teckningar och texter där jag experimenterar mellan olika tekniker och medium. Sårbarheten i grafikens olika tekniker är, likt oss människors inre, ibland svåra att kontrollera. Detta använder jag mig ofta av i mitt bildskapande. Färgskalan är oftast svartvit för ett enkelt och direkt uttryck och bildmotiven är ofta hämtade från den mänskliga kroppen eller från naturen.

>> Besök Vilmas Instagram

Tidigare stipendiater

Malou Da Cunha Bang
Grafik
Cecilia Hedlund
Fri konst
Laila Susanna Kuhmunen
Extra stipendium utdelat av Britta Marakatt-Labba
Kalle Pettersson
Grafik
Elin Woksepp Åleheim
Fri konst
Emma Larsson
Grafik
Emelie Larsson
Fri konst
Amanda Karlsson
Fri konst
Danielle Pamp
Fri konst
Yasmina Karli Malmsten
Grafik
Eleonore Holm
Grafik
Yana Westberg
Grafik
Joakim Derlow
Grafik
Linus Höj Krantz
Grafik
Micaela Cignozzi
Fri konst
Show More

Få nyheter och tips från oss!

Just nu finns vi endast tillgängliga digitalt.

Tel: 076-7777 101  |  vagase@gallerihelle.com

  • White Facebook Icon
  • Vit Instagram Ikon
  • Pinterest
Yasmina Karli Malmsten

Grafik