Vinst 2

IMG_2786.jpeg

Hans Lannér

Lucas

Konstnär: Hans Lannér
Titel: Lucas
Teknik: Akryl på duk
Mått: 39x47 cm
Värde: 24.000 sek


Med en återhållsam, jordig färgskala och närvaro bygger Hans Lannér sina enkla, avskalade bilder. Ofta likt en scenografi, med landskapet och ljuset som fond. Vardagliga ting, händelser i ögonvrån, arkitektur och ibland människor (men framförallt spår av dessa) placeras på scenens golv.

Hans Lannér är född 1947 i Skene. Han bor och är verksam i Stockholm. Han har haft ett stort antal utställningar på museer och gallerier runt om i Sverige. 

Som betraktare är det lätt att dras in i en värld av pensionats- eller hotellrumstomhet – en känsla Lannér på ett närmast smärtsamt sätt lyckas förmedla enbart med några få antydda former och ett nedtonat färgschema. De halvtransparenta gardinerna tycks liksom svaja lätt för vinden som strömmar in genom öppna balkongdörrar. I övrigt tystnad, stillhet – och eftertanke. Jag häpnar över med vilken exakthet de närmast abstrakta bildfragmenten lyckas förmedla rummens intighet – en återhållsamhet balanserande på den berättartekniska knivseggen. Samtidigt tillkommer en mental nivå av uppskruvat värdeperspektiv med krökta dörrar och möbler samt skeva golv och väggar. Det är inte barnets eller den labiles perspektiv, men väl den solitära resenärens, den tillfälliga turistens.

- Leif Mattsons recension av Hans Lannérs utställning Föreställningar på Galleri Magnus Karlsson 2019
>> Läs hela recensionen på omkonst.se

Senaste separatutställningarna

  • 2020 Places/Platser, Galleri Arnstedt, Östra Karup, Båstad, Sverige

  • 2019 Paintings / Peintures, Le Manoir, Banyuls-sur-Mer, Frankrike

  • 2019 Olle Nyman ateljeér och Konstnärshem, Saltsjö-Duvnäs, Sverige

  • 2019 Föreställningar / Conceptions, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, Sverige

  • 2018 Måleri, Bergkvara Konsthall, Sverige

  • 2018 Galleri Hammarén, Gothenburg, Sverige

  • 2016 En dag i taget / One Dag at a Time, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, Sverige