top of page

Vinst 16

MLDG.jpg

Vinst: 16

Konstnär: Marianne Lindberg De Geer
Titel: Utan titel
Teknik: Serigrafi

Upplaga: 50 ex
Mått: 63x82 cm
Värde: 4.500 sek

Många av Marianne Lindberg De Geers (f. 1946, Stockholm) verk har provocerat och skapat debatt. Jag tänker på mig själv - Växjö har vandaliserats vid ett flertal tillfällen och skapat kulturdebatt i såväl press som teve. Även verket Mate Hunting i Borås, centralt placerat i Stadsparken, har utstått upprepad skadegörelse och lokal konstdebatt. Hon visade på en helsida en målning föreställande Gudrun Schyman med namnet Jag tänker på mig själv - Gudrun, med Gudryn Schyman i Barack Obama- pose hämtad från en bild ur Barack Obamas valpropaganda från senaste valet i USA. Målningen skänktes sedan till Statens porträttsamling.

Hon debuterade som dramatiker 2007 på Dramaten med pjäsen Jag tänker på mig själv i regi av Andreas Boonstra. Regidebuterar på Stockholms stadsteater i september 2013 med egna pjäsen Johnny Boy , som bygger på hennes förhållande med musikern Björn Afzelius. 

Marianne Lindberg De Geer är representerad på bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum, Wanås Stiftelse och Göteborgs Konstmuseum. Hon var ledamot av Statens konstråds styrelse 1996–1999 och ledamot av Kulturrådet 2003–2010. Hon lämnade sin tjänst som chef för Konst & Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i januari 2016, vid 69 års ålder. 2017, vid 71 års ålder, debuterade hon som skönlitterär författare med romanen På drift, Brombergs förlag. 2021 visades hennes separatutställning "Modern Konst i Hemmiljö" på Galleri Helle Knudsen i Stockholm.

bottom of page