top of page

Svenerik Jakobsson

Svenerik Jakobsson är född 1934 i Åre.

Konstnärskap är alltid äventyr. Men de flesta föredrar äventyrligheterna inom konstverkets ramar. För Svenerik Jakobsson skulle detta säkerligen kännas torftigt. Hans konstnärliga äventyr är nämligen högst handgripliga. Som utforskare av betydelser och villkor i vår värld har han alltid kastat sig bokstavligt in i äventyren, det kan gälla djurskildringar eller vandringar över Grönlands inlandsis lika väl som att delta i Antarktisexpeditionen.

Hans livs konstäventyr började borta i sextiotalets protester mot Vietnamkriget, fortsatte med utforskandet av pollenallergier och växte småningom ut till en omfattande civilisationskritik under strapatsrika resor till Grönland och Antarktis. För en konstnär som Svenerik Jakobsson finns inga trender. Hans konstnärskap är kompromisslöst baserat på viljan till kommunikation. För att nå sina konstnärliga mål har han utvecklat en närmast virtuos etsningsteknik och ett rakt men djupt personligt bildspråk.

Utbildning

Konstfackskolan i Stockholm 1953 – 1958

Grafikstudier för Adelyne Cross-Eriksson 1961 - 1966

Utställningar

Ett 80-tal separatutställningar på gallerier, konsthallar och museer i Sverige och utomlands, bland annat på Ålands Konstmuseum i Mariehamn och Grönlands Nationalmuseum i Nuuk. En mängd grupp- och samlingsutställningar i Sverige och ett 20-tal andra länder.

Representerad

The New York Public Library, Temple University i Philadelfia, Bibliothéque National i Paris, Statens museum for Kunst i Köpenhamn, Staatliche Museen su Berlin, Kupferstichakabinett DDR, Graphische Sammlung Albertina i Wien, Listasafn Island, Wäinö Altonen Museum i Åbo, Museum of Contemporary Art i Helsingfors, Grönlands Nationalmuseum i Nuuk, Museo Moderno i Santo Domingo, Nacional de la Estampa i Mexico C, Nationalmuseum i Stockholm, Statens konstråds samlingar samt i en mängd kommuners och landstings samlingar.

Övrigt

Har som konstnär deltagit i den svenska Antarktisexpeditionen 1989. Deltagit i en mängd snöskulpturtävlingar i Sverige och på Grönland.

>>skriv ut cv

bottom of page