Årets stipendiater

Vi arbetar för att stödja konstlivet och varje år går vårt överskott till konststipendier. 2020 hade vi möjlighet att ge ut 5 stipendier till lovande konstnärer och vi fick in rekordmånga ansökningar. Stort tack alla som tog sig tiden att söka. Information om kommande ansökningar kommer under våren 2021. 

Fri konst: 10.000 kr + utställning

Johan Engqvist

Johan Engqvist är född 1990 i Vänersborg. Han bor just nu i Göteborg där han tar sin MFA på Akademin Valand.

Tidigare är han även utbildad vid Kävesta Folkhögskola, Göteborgs Konstskola och Konsthögskolan i Umeå.

Jag arbetar med måleri och i mitt konstnärskap undersöker jag spänningsfälten mellan konst och hantverk. Jag är intresserad av att lösa upp de gränsdragningar som existerar mellan olika konstnärliga fält och göra konst som placerar sig i mellanrummen. Jag använder mig av bildspråk och estetik som är hämtade ur den dekorativa konsten, ofta ur hemmets sfär, och arbetar med den symbolik som jag tycker ryms där. Målningarna ska fungera som skärmar eller flaggor, de ska möta betraktaren nästan som arkitektur, snarare än som fönster eller titthål.

>> Besök Johans hemsida

DSC_0006 copy.jpg
DSC_0051.jpg
DSC_0016.jpg

Fri konst: 5.000 kr

Sofia Romberg

Sofia Romberg är född 1987 på Åland. Hon är utbildad vid bland annat Konstskolan Idun Lovén, Konstfack och Kungliga Konsthögskolan.

Jag har en bakgrund som scenograf inom scenkonst och har just påbörjat Kungliga Konsthögskolans 5-åriga program i Fri Konst. För närvarande undersöker jag flertalet medier där ett återkommande intresse finns för fragmentariska gestaltningsformer och att parafrasera befintliga eller arkiverade material. Dessa kan hämtas från digitala som litterära verk, vardagens objekt, det bortsorterade eller min familjs historia. Här värdesätter jag även hur det redan existerande bär med sig en personlig berättelse och energi bortom min styrning.

Hens K Uppslag Sofia Romberg 2019-2020.p
Blue Fire Sofia Romberg 2019.jpg
Stillbild 2 Marabouflickan Sofia Romberg

Fri konst: 5.000 kr

Palle Ankersen

Palle Ankersen är född 1995 i Ängelholm. Han bor och är verksam i Farsta. Palle är utbildad vid Munka Folkhögskola och Östra Grevie. Just nu går han kandidatprogrammet i Fri konst på Konstfack.

I min konstnärliga praktik försöker jag utveckla och samtidigt konservera idéer, göra fantasier fysiska, beskriva verkligheten med drömmens språk. Jag försöker imitera drömmarnas skeva och vindlande logik, de fria associationerna och mötet mellan det bekanta och det mystiska. Jag arbetar med teckning i olika former, på papper och glas samt på collage av enfärgade papper.

>> Besök Palles Instagram

3Som_Pollux_97.jpg
1Och_mitt_namn_ska_vara_Malin.jpg
5Vi_var_luft_och_el_i_ett_kallt_hotell.j

Fri konst: 5.000 kr

Sara Ekholm Eriksson

Sara Ekholm Eriksson bor och är verksam i Stockholm. Hon har tidigare studerat vid Uppsala Universitet och Gerlesborgsskolan. Just nu tar hon sin master på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

I mitt egna konstnärskap intresserar jag mig av ett möte mellan naturvetenskap, klimatet, människan och konst. Jag upplever ett glapp mellan oss människor och våran omgivning och jag tror att konsten har en unik möjlighet att fylla de glappet. Konsten kan kommunicera både fakta, känslor och generera nya tankar. Att förkroppsliga och problematisera frågor kring oss människor, vår natur och miljö.

>> Besök Saras hemsida

Captured1.jpg
Captured2.jpg
Årsringar4.png

Grafik: 25.000 kr

Vilma Lundholm

Vilma Lundholm bor just nu i Oslo där hon hon tar sin bachelor i Grafik och Teckning vid Konsthögskolan i Oslo. Hon har tidigare även studerat grafik vid Göteborgs Konstskola och Konstnärlig grundläggande utbildning vid KV Konstskola. 

Med utgångspunkt i grafiska verk, som kan vara både 2 och 3-dimensionella, jobbar jag ofta i lager av bilder och med teckningar och texter där jag experimenterar mellan olika tekniker och medium. Sårbarheten i grafikens olika tekniker är, likt oss människors inre, ibland svåra att kontrollera. Detta använder jag mig ofta av i mitt bildskapande. Färgskalan är oftast svartvit för ett enkelt och direkt uttryck och bildmotiven är ofta hämtade från den mänskliga kroppen eller från naturen.

>> Besök Vilmas Instagram

Formation 2.jpg
Regn 6.jpg
Jag skäms för mig själv.jpg

Tidigare stipendiater

Malou Da Cunha Bang
Malou Da Cunha Bang

Grafik

Cecilia Hedlund
Cecilia Hedlund

Fri konst

Laila Susanna Kuhmunen
Laila Susanna Kuhmunen

Extra stipendium utdelat av Britta Marakatt-Labba

Kalle Pettersson
Kalle Pettersson

Grafik

Elin Woksepp Åleheim
Elin Woksepp Åleheim

Fri konst

Emma Larsson
Emma Larsson

Grafik

Emelie Larsson
Emelie Larsson

Fri konst

Amanda Karlsson
Amanda Karlsson

Fri konst

Danielle Pamp
Danielle Pamp

Fri konst

Yasmina Karli Malmsten
Yasmina Karli Malmsten

Grafik

Eleonore Holm
Eleonore Holm

Grafik

Yana Westberg
Yana Westberg

Grafik

Joakim Derlow
Joakim Derlow

Grafik

Linus Höj Krantz
Linus Höj Krantz

Grafik

Micaela Cignozzi
Micaela Cignozzi

Fri konst