top of page

Agnes Widbom mottar Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet stipendier till lovande konstnärer. 2023 hade vi möjligheten att ge ut 5 stycken, Agnes är en av mottagarna:Agnes Widbom

Mottar Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i fri konst: 10.000 SEK + en utställning.


I Agnes (f.1990) skapandeprocess är det skrivande, teckning, ljud, rörlig bild och måleri som driver på och kompletterar varandra. Måleriet sker långsamt och detaljerat och efter en period av målande väcks ett behov hos henne att sätta både kroppen och bilden i rörelse. Och med video som material och kameran som verktyg kan Agnes närma sig och arkivera sin omgivning och sin kropp.

 

Videon sunset/sunrise filmad liggandes på en strand i San Francisco kom till av tanken av att föra samman kroppens och naturens rörelsemönster med filmkameran. I videon ligger kameran på min bröstkorg och pekar över ett havslandskap. Så vågornas och andetagens rörelser verkar gå samman.”

 

Untitled, (sunset / sunrise), 2022

En stor inspirationskälla för Agnes är hennes farmors konstnärliga skapande, hon översatte närbilder av den småländska skärgården till vävar med abstrakta mönster av klippor, vatten och moln.

 

Jag inspireras av hennes blick, som verkar söka efter mönster, eller kanske tecken, i marken och himlen. Inspirationen kan ses i en video som jag arbetar på som visar en närbild av en Corpse Flower, eller en Jätteknölkalla, i dvala. Liknande min farmors vävar, läses bilden som organisk materia men det är oklart vad det är.”


Videoessä, 2023. Pågående arbete


I videon kan man se hur Agnes panorerar i närbilden med sina fingrar på en mobilskärm. Med närbilden av hennes fingrar är man nära både hennes kropp och naturen, samtidigt som man hålls på avstånd av de två skärmarna. Användandet av hennes egna kropp är återkommande i Agnes videoverk, likt när hon i sunset/sunrise använder kroppen som ett stativ.

 

Hennes verk kan framstå som något melankoliska, men en underliggande värme finns bakom melankolin. Det finns både en närhet och en distans mellan kroppen, mediet och omgivningen.


Melankolin i scenerna i mina videor är oundviklig eftersom de ofta visar något som har uppstått under ett tillfälligt samspel eller under specifika förhållanden. Melankolin finns kanske också i video som medium eftersom det saknas både beröring och doft. Men ögonblicket jag vill arkivera mellan mig och min omgivning, och närheten till de verktyg jag använder, är ömsint och intimt.”


Osmosis, 2019. olja på duk

Även i hennes målningar och teckningar återkommer denna värme och melankoli. Hennes målningar skildrar ofta familjefoton tagna på en gård som lämnats orörd sedan 1930-talet, vilket har skapat inomhusmiljöerna till en tidskapsel. Där kan man återigen hitta närheten till en plats och en tidpunkt, men tidsgapet skapar en distans.
Under våren deltar Agnes med verket sunset/sunrise i en grupputställning men alumner från San Francisco Art Institute på Museum of Northen California Art och efter sommaren ställer hon ut ett videoverk skapat i kollaboration med Rebecca Digby hos galleriet Et al. i San Francisco.

 

Vi önskar Agnes ett stort grattis och ser fram emot hennes kommande utställning hos Galleri Helle Knudsen.


210 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page