top of page

Konstlotteri

Varje år lottar vi ut konst bland våra medlemmar. Lotteriet sker vanligtvis i februari. Nästa lotteri blir våren 2024 och vinnarlistan är baserad på medlemmar under perioden 2022.08.01-2023.07.31. Vinnarna blir, i början av februari, kontaktade via brev eller e-post.

Tecknar du medlemskap under nuvarande medlemsår (som löper 2023.08.01 - 2024.07.31) kommer du att delta i 2025-års utlottning. 

Högvinster 2024

Under årets gång köps konst in till lotteriet. Här presenteras löpande nya vinster:

Urmodern_kvadrat.jpg

Britta Marakatt-Labba

Årets förstapris är en skulptur av Britta Marakatt-Labba

 

Titel: Urmodern

Teknik: Grönpatinerad bronsskulptur med unik stensockel, 8 ex (nr8/8)

Mått på bronsfigur: höjd 9 cm, bredd/djup 6x5 cm

Mått på stensockel: höjd 8 cm, längd 23 cm, djup 9 cm

Värde: 38.000 SEK 

Den internationellt erkända Britta Marakatt-Labba (f.1951) anses idag som en av Sveriges största samtidskonstnärer. Hon har arbetat med sina broderier i över 40 år men det var först efter hennes deltagande i den prestigefyllda utställningen Documenta 14 i Kassel 2017 som hon fick det stora genomslaget, både inom och utanför Sverige. Då visade hon sitt verk Historja, ett 24 meter långt broderi skapat mellan 2003-2007 som skildrar den samiska historien och mytologin i ögonblicksbilder. Idag hänger broderiet permanent i Universitetet i Tromsø. 

Med hjälp av tusentals små stygn belyser hon det samiska folkets historia och mytologi. Hennes verk tar upp ämnen från kosmologi till politiska strider och med en kombination av mytologins värld och faktiska händelser, blir hennes broderier djupt berörande och väcker reflektion hos den som tittar på verken. 

Senast var hon aktuell när hon var delaktig i Venedigbienalens huvudutställning The milk of dreams 2022, där den nordiska paviljongen valde att särskilt fokusera på samiska konstnärer. Hon var även aktuell med en dokumentär, Historiá - stygn för Sápmi som skildrar hennes liv som konstnär men framförallt de pågående klimatförändringarna som just nu står som en av de största utmaningarna för den samiska kulturen. Dokumentären vann tvåfaldigt i årets Guldbaggegala (för musik och dokumentär). 

Foto_Tim Kristensson.jpeg
hot-set_980 2.JPG

Dan Wolgers

Titel: HOT SET

Teknik: Screentryk på kartong, 50 ex (nr 8/50)

Mått: 43 cm x 13 cm

Värde: 15.000 SEK 

Skärmavbild 2023-02-24 kl. 14.37.59.PNG

Dan Wolgers (f.1955) är en svensk konstnär och professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han konstnärskap har setts som något provokativt och många av hans verk har lett till stor debatt men även skapat eftertanke hos betraktaren. 

Mest känd är han för sitt verk Här slutar allmän väg, som idag är det dyraste fotografiet av en svensk konstnär genom tiderna. En komplett svit värderas idag till över 3 miljoner kronor. Serien består av fotografier av den svenska vägskylten som läser just "HÄR SLUTAR ALLMÄN VÄG". Han kom även på tal då han 1992 lät trycka sitt namn och telefonnummer på omslaget av Stockholms telefonkatalog. Något som uppretade många och ledde till att han så småningom bytte nummer. Idag finns en sådan katalog på bland annat Museum of Modern Art i New York. 

I hans senaste verk HOT SET skapade han en upplaga om 50 exemplar av en skylt som läser samma sak. Den används på filminspelningar när ett avbrott sker i inspelningen men inget får ändras eller ens röras i scenen. Han menar på att om man har en sådan skylt hemma så blir hela hemmet till ett konstverk, en scen som stannat upp och väntar på att nästa tagning ska börja. 

250901b.jpeg
IMG_2187 copy.jpg

Åsa Johansson

Titel: Blue-Blue Cubic Sphere 

Teknik: Glaserat Stengods

Mått: 

Värde: 9.000 SEK 

Åsa Johansson (f. 1992) är en svensk konstnär baserad i Göteborg. Hon erhåller en BFA i Industridesign och en MFA i Keramik, båda från Konstfack. Hon har alltid funnit inspiration i färg och form och kreativiteten har funnits med henne sedan barnsben. Hon arbetar i en slags symbios med leran och skapar unika skulpturer där klara färger möter uttrycksfulla former. Hon förvandlar något som från början är hårt och kantigt till något mjukt och organiskt. Det är en noggrann och tidskrävande process. Resultatet är unika skulpturer som tar för sig i rummet och väcker en nyfikenhet.  

IMG_0699-3_edited_edited_edited.jpg
bottom of page