top of page

Vinn en unik skulptur av Lisa Larson

Förstapris i Konstsällskapet Våga Ses lotteri 2025

Lisa Larsons katter, hundar, lejon och barn är välkända i Sverige och internationellt. Dessa typer av karakteristiska figurer, serieproducerade på Gustavsbergs fabriker, har en speciell plats i mångas hjärtan. Men Larsons originalverk skiljer sig avsevärt från dessa och vi är glada att presentera ett unikt verk som 2025-års förstapris i konstlotteriet.

Titel: Blondinen

Teknik: Stengods (unik)
Mått: 39 x 10 x 10

Tillverkningsår: 2004

Värde: 32 000 SEK

LL_1_red.jpg

Konstlotteriet 2o24

Stöd konst!
Få konst!
Vinn konst!

Konstlotteri

Konställskapet Våga Se är en av Sveriges största allmänna konstföreningar. Som medlem får du varje år välja ett konstverk ur vår stora konstkollektion, men du har även möjlighet att vinna konst i vårt konstlotteri!

 

Nästa lotteri sker i februari 2025 och för att delta i dragningen måste du betala ditt medlemskap under nuvarande medlemsår, som löper 2023.08.01 t.o.m. 2024.07.31.

Ett medlemskap kostar 750 kr och kan tecknas av privatpersoner, företag och föreningar. Du kan ha hur många medlemskap du vill. Varje medlemskap ger en lott i lotteriet och vid var tredje medlemskap får du välja ett bonusverk från konstkollektionen.

Lisa Larson

Lisa Larson (1931-2024) var en svensk konstnär, keramiker och formgivare som inledde sin yrkesbana på 1950-talet. Hon utbildades vid Slöjdföreningens skola, nuvarande Högskolan för Design och 

Konsthantverk, i Göteborg 1949–54 och upptäcktes av Stig Lindberg när ett av hennes verk vann pris i en skandinavisk designtävling. Han bjöd in henne att arbeta i ett år vid Gustavsbergs Fabriker, där han var konstnärlig ledare. Hon stannade kvar i tjugosex år.

 

Hennes dekorativa djurfigurer blev snabbt mycket eftertraktade och lämpade sig särskilt väl för konstproduktionen vid Gustavsbergs fabriker. Utöver att formge verk för serieproduktion fortsatte Lisa att arbeta med unika vaser, skålar och skulpturer.

 

Med sin konstnärliga frihet i behåll utvecklade hon en stor expertis i att skapa starka former lämpade för formtagningsprocessen. Det tekniska stödet på fabriken var sådant att Lisa kunde föreslå nya recept för leror och glasyrer vilket medverkade till att hon kom att utmärka sig som en av de mest innovativa svenska keramikerna under efterkrigstiden.

Från 1980 arbetade hon som frilansande formgivare för olika svenska keramikproducenter, även tyska, som Goebel och Rosenthal. I sina egna ateljéer i Nacka utanför Stockholm och på landsbygden i södra Sverige arbetade hon med unika skulpturer som avbildade människor eller djur, liksom vaser och skålar. 

LisaLarson.JPG
LisaLarson_installation1.jpg

Lisa Larson

Lisa Larsons utställning på Galleri Helle Knudsen, våren 2024

bottom of page