top of page

Klara Wikström Regan mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet stipendier till lovande konstnärer. 2023 hade vi möjligheten att ge ut 5 stycken, Klara är en av mottagarna:


Klara Wikström Regan

Mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i fri konst: 5.000 sek


För Klara (f. 2000) har konstnärskapet vuxit fram under en längre tid. En fascination för dockor och objekt som ska efterlikna levande varelser och människor har alltid funnits hos henne 

Cirkens ödemark

Jag tänker ofta på de begär som formades från de liv jag såg dockor och spelfigurer leva i dockskåpet eller i datorspel. Jag har levt så många timmar i berättelser och fiktiva världar som utspelar sig på skärmen att den egna verkligheten ibland ekar tomt.”


Man hittar hennes verk mellan realism och det fiktiva, och ofta är hennes egna dockskåp förlagan till henens målningar. Hon dras till och inspireras av kompositioner, blickar och frånvaron av blickar i motiven hon skapar. Men även namn som Ola Billgren, Carl Fredrik Hill och Lena Cronqvist, svenska målarlegender, finns med bland vad som inspirerar henne. 

 

Målningarna tänker jag oftast som scener eller skådespelare, dom pratar med varandra och berättar tillsammans om händelser som utspelar sig mellan fiktion och verklighet.”

 I hennes måleriska process arbetar hon med lager på lager av tunn oljefärg, hon torkar bort och målar på igen tills att bilden växer fram ur en suddighet. Hon arrangerar scener som utspelar sig i hemmet och utforskar den måleriska svårigheten i att ge liv till döda objekt.

 

Gryningsljus

De olika lagren av färg arbetar mot att bygga känslan av defekt syn eller yrsel som om man såg genom vatten eller erfar en uppenbarelse. Yrsel kan ses som ett tillstånd mellan vakenhet och sömn, jag försöker måla mina målningar som att de befinner sig i yrselns tillstånd.


Med stipendiet vill Klara förlänga sin praktik utanför målarduken och i ett nästkommande projekt bygga egna scener med dockor och dockskåp att måla av. Hon vill implementera skog och mark och ta inspiration från sin irländska bakgrund, naturen ihop med den katolska mystiken. Genom att kombinera dessa mer organiska element med den plastiga och stela dockhusvärlden vill hon närma sig det obegripliga.

 

Vi önskar Klara ett stort grattis och kan stolt meddela att hon tillsammans med stipendiaterna Alice Fyles och Rebecca Jansson kommer att delta i en grupputställning hos Galleri Helle Knudsen under hösten 2024. Kan du inte hålla dig till dess kan du fram till den 21 april se verk av Klara på Liljevalchs, där hon deltar i årets upplaga av Vårsalongen.


54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page