top of page

Rebecca Jansson mottar konstsällskapet Våga Ses stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och kan tack vare våra medlemmar varje år ge ut flertalet stipendier till lovande konstnärer. 2023 hade vi möjligheten att ge ut 5 stycken, Rebecca är en av mottagarna:


Rebecca Jansson

Mottar Konstsällskapet Våga Ses stipendium i fri konst: 5.000 SEK


Rebecca (f. 1993, Alingsås) har skapat och framförallt tecknat sedan barnsben. Men det var först när hon sökte sig till konstutbildningar i Göteborg som konstnärskapet som begrepp fick en roll i hennes liv.

 

Det var på dessa utbildningar jag upplevde att det liksom tog fart på riktigt, och det var också där jag kunde sätta mitt skapande i ett sammanhang på ett helt annat sätt, eftersom jag innan dess inte hade någon som helst relation till konstvärlden, eller det faktiska konstnärsyrket

 

Foto: Youngjae Lih

Rebecca har studerat flertalet konstutbildningar i Göteborg och erhöll 2023 sin MFA från Konsthögskolan i Malmö. När hon skapar arbetar hon intensivt och mycket fokuserat. När omvärlden tenderar att bli något överväldigande har tecknandet en avskärmande effekt. En viktig ingång för Rebeccas skapandeprocess är det skrivna språket. Hon kan använda sig av gamla tidningar och böcker som hon hittar på antikvariat eller på loppisar, och översätter text och bild till småskaliga blyertsteckningar.

 

Genom att arbeta på detta sätt blir min process väldigt fragmentarisk, vilket jag tycker om. De färdiga tekningarna presenterar jag sedan alltid i ett rumsligt sammanhang, där tanken om den tvådimensionella tekningen för mig övergår till att se tekningen som en tredimensionell del av rummet den presenteras i. Därför är installationen en otroligt viktig del i min skapandeprocess.

Foto: Youngjae Lih

Utöver litteraturen är namn som Vija Celmins och Vanna Bowles med på listan av vad som inspirerar Rebecca. Hennes småskaliga blyertsteckningar bjuder in till ett intimt möte mellan konsten och betraktaren. Istället för att ta ett steg tillbaka för att kunna ta in hela bilden, bjuds man istället in till att gå ett steg närmare för att kunna uppleva hennes verk i sin helhet.

 

Jag skulle också beskriva mina verk som otroligt tidskrävande, och noggrant utförda. Det har alltid varit en del av mig och min personlighet – att jag är långsam, väldigt tålmodig och noggrann. Och det är nog där jag också hittat min konstnärliga inriktning. Att jag följt dessa sidor hos mig själv och låtit uttrycket av de sidorna bli en slags reaktion på en annars snabb och hetsig omvärld som många gånger strävar efter annat.”

Foto: Youngjae Lih

Även små och vardagliga händelse är något hon finner stor inspiration i. Ett projekt hon ägnat sig till bottnar i just en sådan vardaglig händelse som omvandlats till ett konstnärligt arbete.

 

Jag fick av en slump kontakt med en konstnär från Bogotá, Colombia, och inledde ett samarbete med henne för flera år sedan. Vi hade då en tanke om att formulera ett samarbete som skulle tala om det fysiska avstånd som fanns mellan oss – mellan Colombia och Sverige. Vi kom överens om att skicka ett litet objekt till varandra på posten som skulle färdas hela den långa sträckan som vi själva inte kunde färdas. Till mig skickade min vän ett colombianskt frimärke med motivet av en fågel som skulle flyga upp till mig, och till kallare väder. Tyvärr kom fågeln aldrig fram. Istället blev den här händelsen med den försvunna fågeln som lämnade Bogotá både ett mysterium, samt en ingång för både mig och min vän att tänka på frågor så som landsgränser, frigörelse samt den ambivalenta känslan av att vilja lämna sitt land.”

 

Under våren är Rebecca aktuell med två utställningar, en i Aten, Grekland och under april hos Galleri Arnstedt i Östa Karup. Vi kan även stolt meddela att Rebecca tillsammans med stipendiaterna Klara Wikström och Alice Fyles kommer att delta i en grupputställning hos Galleri Helle Knudsen under hösten 2024.


147 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page