top of page

Vinst 1

Urmodern_kvadrat.jpg

Britta Marakatt-Labba

 

Titel: Urmodern

Teknik: Grönpatinerad bronsskulptur med unik stensockel, 8 ex (nr8/8)

Mått på bronsfigur: höjd 9 cm, bredd/djup 6x5 cm

Mått på stensockel: höjd 8 cm, längd 23 cm, djup 9 cm

Värde: 38.000 SEK 

Den internationellt erkända Britta Marakatt-Labba (f.1951) anses idag som en av Sveriges största samtidskonstnärer. Hon har arbetat med sina broderier i över 40 år men det var först efter hennes deltagande i den prestigefyllda utställningen Documenta 14 i Kassel 2017 som hon fick det stora genomslaget, både inom och utanför Sverige. Då visade hon sitt verk Historja, ett 24 meter långt broderi skapat mellan 2003-2007 som skildrar den samiska historien och mytologin i ögonblicksbilder. Idag hänger broderiet permanent i Universitetet i Tromsø. 

Med hjälp av tusentals små stygn belyser hon det samiska folkets historia och mytologi. Hennes verk tar upp ämnen från kosmologi till politiska strider och med en kombination av mytologins värld och faktiska händelser, blir hennes broderier djupt berörande och väcker reflektion hos den som tittar på verken. 

Senast var hon aktuell när hon var delaktig i Venedigbienalens huvudutställning The milk of dreams 2022, där den nordiska paviljongen valde att särskilt fokusera på samiska konstnärer. Hon var även aktuell med en dokumentär, Historiá - stygn för Sápmi som skildrar hennes liv som konstnär men framförallt de pågående klimatförändringarna som just nu står som en av de största utmaningarna för den samiska kulturen. Dokumentären vann tvåfaldigt i Guldbaggegalan 2023 (för musik och dokumentär). 

Foto_Tim Kristensson.jpeg
bottom of page