top of page

Vinst 3

hot-set_980 2.JPG
Skärmavbild 2023-02-24 kl. 14.37.59.PNG

Dan Wolgers

Titel: HOT SET

Teknik: Screentryk på kartong, 50 ex (nr 8/50)

Mått: 43 cm x 13 cm

Värde: 15.000 SEK 

Instalationsbild från utställningen på Galleri Hedenius

Dan Wolgers (f.1955) är en svensk konstnär och professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han konstnärskap har setts som något provokativt och många av hans verk har lett till stor debatt men även skapat eftertanke hos betraktaren. 

Mest känd är han för sitt verk Här slutar allmän väg, som idag är det dyraste fotografiet av en svensk konstnär genom tiderna. En komplett svit värderas idag till över 3 miljoner kronor. Serien består av fotografier av den svenska vägskylten som läser just "HÄR SLUTAR ALLMÄN VÄG". Han kom även på tal då han 1992 lät trycka sitt namn och telefonnummer på omslaget av Stockholms telefonkatalog. Något som uppretade många och ledde till att han så småningom bytte nummer. Idag finns en sådan katalog på bland annat Museum of Modern Art i New York. 

I hans senaste verk HOT SET skapade han en upplaga om 50 exemplar av en skylt som läser samma sak. Den används på filminspelningar när ett avbrott sker i inspelningen men inget får ändras eller ens röras i scenen. Han menar på att om man har en sådan skylt hemma så blir hela hemmet till ett konstverk, en scen som stannat upp och väntar på att nästa tagning ska börja. 

250901b.jpeg
bottom of page