top of page

10 konsttips i sommar

Vad vore en sommar utan konst?

Vare sig det blir tokigt varmt eller regnar genom hela juli har vi på Konstsällskapet Våga Se tips på härliga konstaktiviteter runt om i landet att spendera sommaren med.

>> Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att löpande få konsttips


Fabriken, Kivik

PG Thelander

18 juni - 6 november


Den folkkära PG Thelander (f.1936) som tidigare gjort grafik för Våga Se visas nu i Fabrikens sommarutställning. Utställningen visar grafik, originalverk från tiden 1990-2020 och även ett antal skulpturer. Sommarutställningen visar även Wolfgang Volzs dokumentation av konstnären Christos verk.


>> Läs mer om utställningen här


Falsterbo Konsthall

Lennart Nilsson

2 juli - 25 september


Den svenske men världskända konstnären Lennart Nilsson (f. 1922, Strängnäs) skulle i år fyllt 100. Det firar Falsterbos Konsthall men en utställning med ca 100 av hans porträtt.

Han började som reportagefotograf, men hans instresse för den mänskliga kroppen och hans talang för fotografi bidrag till hans livsverk, boken "Ett barn blir till" som är en av världen mest sålda fotoböcker. Nu visas kända verk men även bildserie som aldrig tidigare visats i sin helhet.


>> Läs mer om utställningen här


Ebelingmuseet, Eskilstuna

Amanda Karlsson

11 juni - 28 augusti


På Våga Se gillar vi såklart all konst men våra stipendiater står extra nära hjärtat.

Amanda Karlsson (f.1989) som fick 2015 vårt stipendium i fri konst visar just nu sin utställning Vargfabriken på Ebelingmuseet. Hennes konst bygger på en fiktiv verklighet och jobbar med måleri, skulptur och rumsliga installationer. Det sistnämnda är vad som stämmer överens med den hennes aktuella utställning som är en platsbygd installation bestående av tredimensionella oljemålningar där vargen blir representativ för en åsikt, en identitet eller ett arv.


>> Läs mer om utställningen härHjortnäs Handel Galleri, Leksand

Marianne Lindberg De Geer

25 juni - 28 augusti


Marianne Lindberg De Geer(f. 1946) har även hon varit en del av Våga Se-familjen men med grafik som årets konstnär 2015. Den mångbegåvade konstnären finns representerad runt om i landet och visar i sommar utställningen Hundår i Leksand. Titeln syftar på den ursprungliga betydelsen; lärotid, testperiod, svårt prov eller slitsamma år. Vid första glans ser man söta hundar med rosetter, men tittat man längre ser man dystopiska miljöer.


>> Läs mer om utställningen här


Atripelag, Stockholm

Anselm Kiefer

4 juni - 8 januari


Artipelag fyller 10 år och slår därför på stort med en stor utställning med den tyska samtidskonstnären Anselm Keifer (f. 1945). Det är första gången Kiefer visas i en större utställning i Sverige med Essence-Eksistence, med djupdykning i den tyska identiteten och historien. Den är retrospektiv och visar hans konstnärskap från 1970 och framåt, ett konstnärsskap som belyser filosofiska, vetenskapliga och religiösa teoribildningar i kombination med samtida världsbild.


>> Läs mer om utställni