top of page

Johan Engqvist mottar Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i fri konst

Konstsällskapet Våga Se arbetar för att stödja konstlivet och varje år går vårt överskott till konststipendier. För medlemsår 20/21 hade vi möjlighet att ge ut 5 stipendier och vi fick in rekordmånga ansökningar! Här är vår första stipendiat:

Erik Kihlbaum

Johan Engqvist

Fri konst: 10.000 kr + en utställning

Johan Engqvist är född 1990 i Vänersborg. Han bor just nu i Göteborg där han tar sin MFA på Akademin Valand. Tidigare är han även utbildad vid Kävesta Folkhögskola, Göteborgs Konstskola och Konsthögskolan i Umeå. Hans verk har bland annat visats vid Boy Konsthall i Bollebygd, Gallery Rotor2 i Göteborg och Galleri CC i Malmö. 


Johan arbetar med måleri och i sitt konstnärskap undersöker han spänningsfälten mellan konst och hantverk. Han är intresserad av att lösa upp de gränsdragningar som existerar mellan olika konstnärliga fält och göra konst som placerar sig i mellanrummen.

Jag använder mig av bildspråk och estetik som är hämtade ur den dekorativa konsten, ofta ur hemmets sfär, och arbetar med den symbolik som jag tycker ryms där. Målningarna ska fungera som skärmar eller flaggor, de ska möta betraktaren nästan som arkitektur, snarare än som fönster eller titthål.

Erik Kihlbaum

Jag intresserar mig för begreppet smak, och det sätt på vilket smak är kopplat till status - och i förlängningen till klass. Min erfarenhet är att det dekorativa bildspråk som existerar i hemmet, men som sällan tillskrivs något djupare konstnärligt värde, har mycket att berätta om just detta. Jag vill använda mig av den associativa kvalitet som finns i estetiken, känslan av igenkänning, som ett sätt att tala om levd erfarenhet.


Med stipendiet vill Johan, när möjligheten finns, resa till Charleston i England, den plats där Bloomsbury-gruppen höll till i början av 1900-talet.


Denna blandning av författare och konstnärer var tidiga med att utmana gränserna som separerar olika konstnärliga fält, och skapade otroliga miljöer i och runt sina hem. Gruppen är en av mina viktigaste inspirationskällor och jag hade kunnat lära mig otroligt mycket av att se deras arbeten i verkliga livet.


 

Stort grattis Johan Engqvist till Konstsällskapet Våga Ses stora stipendium i Fri konst. Johan har mottagit 10.000 kr och kommer även få en separatutställning på Galleri Helle Knudsen.


384 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page